На 13 април 2019 година (събота) от 9.30 часа Община Шабла, Зелен образователен център, Сдружение за опазване на дивата природа и Агенция за бавни пътувания „Хиляда Пътешествия“ канят всички желаещи да се включат във втората част на Голямото пролетно почистване на плажа и дюните от с. Крапец на север. Почистването ще започне от морския бряг пред гората на с. Крапец и ще продължи на север между Дуранкулашкото езеро и морето, до мястото, което изчистихме преди месец, при първата част от тази инициатива.
Събитието ще започне в 9.30 часа на 13 април (събота) пред кметството на с. Крапец, от където организирано ще се придвижим до мястото на почистване. Заповядайте добре облечени и с подходящи работни ръкавици.
Община Шабла осигурява чували за смет и извозване на събраните отпадъци.
По време на първата част от Голямото пролетно почистване, на 10 март 2019 година, беше почистена над 2,5 км. от плажната ивица, от къмпинг „Космос“ на юг, между морето и Дуранкулашкото езеро. Събрани и извозени бяха общо 53 чувала с отпадъци.
Дуранкулашкото езеро с прилежащия плаж, дюни, морска акватория и земеделски земи са част от мрежата „Натура 2000“ и много важен район за опазване на биологичното разнообразие. През зимата морето изхвърля много пластмасови и други отпадъци, които го замърсяват. Нека заедно да се погрижим за чистотата на красивото ни Черноморско крайбрежие!