Днес президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, Румен Радев и  министърът на отбраната, Красимир Каракачанов присъстваха на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби “Шабла 2020”.

Събитието се проведе на зенитен полигон на ВВС „Шабла“.

Сред наблюдаващите стрелбите бяха Областният управител, Красимир Кирилов, кметът на община Шабла, Мариян Жечев и заместниците му Петър Атанасов и Цветелин Йорданов.

На зенитния полигон на Военновъздушните сили, военнослужещи и техника от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции провеждоха полево обучение, бойни и експериментални стрелби по въздушни и надводни цели. Общ ръководител на подготовката беше заместник-командирът на ВВС, бригаден генерал Петьо Мирчев. Действията на военнослужещите наблюдава и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-мaйор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, висши офицери от Българската армия. Демонстрацията на способности, постигнати по време на съвместната подготовка се проведе по сценарий, изграден на базата на хипотетична военно-кризисна ситуация в условия, максимално близки до реалните. Първият елемент бе въздействие от авиационни активни средства за противовъздушна отбрана (ПВО) по самолет-нарушител на въздушното пространство на Република България. За целта се изпълни отстрел по въздушна цел от самолет МиГ-29 с авиационна управляема ракета. Последва провеждането на мисия за бойно търсене и спасяване на екипаж, напуснал аварийно самолета. В изпълнението на различните задачи от мисията участва самолет Су-25, вертолети „Кугар“, Ми-24 и Ми-17. Демонстрациите завършиха с предотвратяване на авиационен удар от противостоящата страна по инфраструктурата в оперативна дълбочина. За целта формирование за противовъздушна отбрана осъществи прикритие по основното направление за влитане. Формированието е щатно осигурено със зенитна установка ЗУ-23-2 и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела 2М“, които осъществиха въздействие с огън и маньовър.

След стрелбите, президентът Румен Радев се срещна с кмета на община Шабла, Мариян Жечев и с председателя на Общинския съвет, д-р Йорданка Стоева.