Според народното поверие, в нощта срещу Кръстовден Господ слиза на земята и изпълнява всяко откровено желание. Ако присъстващите на шестия традиционен Празник на плодородието в Шабла, в петък, 13-и септември вечерта си бяха пожелали на другия ден в Градския парк да опитат приготвените пред очите им всевъзможни рибни вкусотии, миди, раци, да видят и вкусят плодовете на щедрата в шабленския край земя и готварските умения на неговите жители, то техните желания без съмнение се сбъднаха.
След като Градският духов оркестър откри със своите изпълнения, отец Павел Максимов отслужи водосвет и благослови Празника на светия ден. Първи на сцената излязоха най-малките участници в програмата – децата от IV подготвителна група на Детска градина „Дора Габе“ в Шабла. Те „подгряха“ препълнения парк с тематичното си изпълнение „В зеленчуковата градина“.
Станалият емблематичен за шабленския празник на Плодородието, кулинарен ТВ-корифей Ути Бъчваров обяви програмата за шоуто, която и тази година бе обогатена и пълна с вкусни изненади за всички посетители.
По план, Ути, заедно с кмета на Шабла Мариян Жечев трябваше да приготви и раздаде на всички 4 казана с миди и два с раци. Кметът Жечев обаче не остави тази свещено за всеки шабленец кулинарно тайнство на „външен човек“, пък бил той и Ути Бъчваров. Доказалият се като майстор в приготвянето на ястия от риба и рибни продукти, преди година на същия празник шабленски кмет, подпомаган от своя екип, направи мидите и символичния за Шабла езерен рак за хилядите гости на Празника и собственоръчно почерпи всички хора с тях. А рецептата отново си остана в Шабла…
От Държавния социален патронаж в Шабла също бяха на „рибна вълна“ на Празника в парка. Момичетата от Патронажа, изпържиха и раздадоха 40 кг. цаца, 30 кг. сафрид и 30 кг. сребриста каракуда (таранка) на хората.Тази година те отмениха Кмета и в приготвянето на рибената чорба. Освен посочените по-горе риби, също калкан, сом и бяла риба влязоха в състава на 3-те казана приготвена от тях чорба. Когато поздрави всички за Празника, от сцената, кметът Жечев изказа специалните си благодарности към колектива на Патронажа, за това, че изнесоха върху крехките си плещи основната тежест, изпълнявайки благородното си призвание. Кметът благодари и на каварненската пекарна „Драгомира“ за осигурените хлебчета.
Новата, атрактивна част от Празника на плодородието беше Рибния фест. Той стартира с кулинарното състезание „Fish chef”. В него се включиха 5 отбора – на Шабла и от селата Дуранкулак, Крапец, Езерец и Тюленово.
Момчил Сарандев беше капитан на отбор „Шабла“, кметът Веселин Йорданов на отбор „Дуранкулак“, Йордан Марчев на отбор „Крапец“, Каро Великов на отбор „Езерец“ и Светла Стаматова на отбор „Тюленово“.
В рамките на един час те трябваше да приготвят предоставяната им риба – калкан, акула, кефал и есетра по тяхно въображение и избор на подправки – пържена, задушена, панирана, рибена чорба или някои гурме-изненади, с които да грабнат „очите и небцето“ на журито. А то беше това, което оценяваше и богато подредените и украсени щандове – председател Ути Бъчваров и членове Стоян Господинов (гл.художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Добруджа“ град Добрич) и Димитрина Катранджиева (собственик на комплекс „Яница“ село Крапец)
като Ути, даде началото на кулинарната надревара, около импровизираните кухни на отборите буквално завря и закипя. След като „контролното време“ изтече, журито дегустира и реши – отборът на село Езерец беше отличен за традиционно приготвената от тях риба, този на Шабла за гурме рибни ястия.
По традиция, журито обходи, вкуси и оцени и щандовете, които бяха подредили читалища, обществени организации и частни производители от община Шабла, тази година 24 на брой. За най-добър български производител беше отличена млекопроизводителна ферма „Овчарови“ – Шабла, които впечатлиха журито с приготвената от тях саздърма. Кметство село Горун се окичи с наградата „Най-вкусно местно ястие“. Те спечелиха симпатиите на журито с техния лучник. Кметство село Ваклино бяха отличени за своя нестандартен щанд, на който се предлагаха ястия от различни национални кухни. Наградата „Най-добре изглеждащ щанд“ отиде в село Тюленово. Дамите от там научиха Ути как се преде и усуква домашна вълна. Фурната в село Дуранкулак впечатли оценяващите и донесе наградата за хляб. Отличието „Най-богат щанд“ отиде в село Пролез. В село Езерец отиде наградата за най-едър чесън – глава с тегло 0,500 кг.Общинска администрация Шабла беше отличена за най-едър плод. За едър зеленчук наградата отиде в село Граничар. Най-голямата тиква беше отгледана в село Горун. За “Най-вкусно тестено изделие“ беше отличен пенсионерски клуб „Бонка Добрева“ село Крапец.
На празника присъстваха и гости от община Терешин, Полша – членове от пенсионерски клуб „Радостна есен“, които приготвиха и раздадоха на присъстващите традиционни полски ястия. Специални благодарности, грамота за участие и разходка по Северното ни Черноморие получиха от кмета на общината Мариян Жечев.
Докато кулинарите се вихреха по щандове, шатри и импровизирани кухни, на сцената течеше и богата музикална програма. В нея взеха участие фолклорни групи и танцови състави от община Шабла, общините Добричка и Генерал Тошево.
Празникът се финансира със средства по проект № BG14MFOP001-5.003-008, с наименование „Информационна кампания на територията на община Шабла на тема „Полезността на продуктите от риба и аквакултури“, Договор № МДТ-ИП-01-22/07.03.2019 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за Морско дело и рибарство 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и Държавния бюджет на Република България.

След като наградите бяха връчени на сцената се качи Николина Чакърдъкова и неврокопските танцьори. Малки и големи се хванаха на кръшни български хора както се полага на голям български празник.
Шабленският празник на Плодородието и през 2019-та доказа, че расте и се развива – откъм програма, изненади и богатство на щандове и вкусни блюда, приготвени пред очите на посетителите. В резултат на което те са все повече и повече от година на година. Екип на БНТ засне „Празник на Плодородието Шабла 2019“, а филмът ще бъде излъчен по Канал 1 на телевизията по-късно през есента.