На 15-и август, Голяма Богородица, в Шабла се отбеляза 106-та годишнина от  откарването от румънските власти на десетки хиляди добруджанци в концентрационни лагери в Молдова. Пред паметната плоча с имената на мъчениците от Шабла, оставили костите си в лагерите на смъртта, церемонията бе открита от ст. експ. „Културно-историческо наследство“ в ОА Шабла, Илиян Христакиев.
В началото той  прочете стихотворението на Йорданка Господинова, което описва трагичното събитие белязало съдбите на стотици хиляди добруджанци преди 106 години.
В словото си Христакиев разказа накратко на събралите се потомци историята на Добруджа по време на Първата световна война, както и за мъките и страданията на нашите предци, с които тя е наситена.
Пред паметната плоча с имената на страдалците, венци поднесоха: Общински съвет Шабла, кметът на Общината, Мариян Жечев и зам. кметът Цветелин Йорданов, Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Шабла, НЧ „Зора 1894“ Шабла, Центърът за обществена подкрепа, политически партии на територията на общината.
Цветя на плочата положиха и жители, и гости на града.