Уважаеми учители, дейци на просветата и културата,
Уважаеми ученици,
Уважаеми съграждани,

В навечерието сме на най-светлия и най-българския празник – 24 май.
Възторженият химн „Върви, народени възродени!“ изпълва този ден, в който всички ние честваме българското слово – с надежда, вяра и оптимизъм, че то ще ни съхрани като нация. На 24 май се прекланяме пред великото дело на светите братя Кирил и Методий. Свято е то, защото преминава българските граници и допринася за развитието на цялата европейска цивилизация. Дава ни самочувствие на народ с важна роля в нейното развитие.
Заедно с прославата на българския език, писменост и култура отдаваме почит, преклонение и уважение към нашия духовен елит – представителите на образованието и науката, на културата и изкуството, които неотменно и последователно продължават мисията на първоучителите..
Денят на св. братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост е не само ярко свидетелство за жаждата на българина към просвета и наука, към народно самоопределение, но и тържество на волята и силата му да ги пази през вековете. Ето защо наш дълг е да продължим напред, да опазим езика и словото чисти и да ги предаваме на децата си.
Уважаеми учители,
С благодарност за волята и упоритостта, за грижите и вниманието, които влагате за образованието и възпитанието на нашите деца. С признателност към Вашата отдаденост, което превръща учителската професия в кауза.
Уважаеми дейци на културата, читалищни деятели и самодейци,
Оценявам приноса Ви към опазване самобитността на културата в община Шабла, част от богатото българско културно-историческо наследство. Знам, че всичко е резултат на вложена енергия и любов в работата. Продължавайте да съхранявате нашата идентичност, като я предавате на идните поколения!
Скъпи ученици,
Училището, учителите Ви дават знания – необходимост и основа в подготовката Ви за житейския път, който предстои да извървите. Вашият утрешен ден зависи от отговорността Ви днес. А на Вашите родители ще кажа – най-доброто, което можем да направим за децата си, да е предадем любовта към буквите, книгите и четенето.
Уважаеми съграждани,
Вярвам, че народ, който празнува книжовността и знанието, има сили да се справи с най-трудните изпитания на живота и да продължи напред!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С уважение,

МАРИЯН ЖЕЧЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ШАБЛА