Кремена – „златна“ на гюле, още 2 сребърни медала за нея и един за Коце Тодоров

На Лазаровден, на Градския стадион в Шабла се проведе Петият национален турнир-мемориал по лека атлетика „Коста Василев“. Както вече стана традиция, това издание на турнира също бе с международно участие. Организираното от община Шабла, СКЛА“ Нефтяник 2014“ и със съдействието на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) събитие се организира в деня, в който стадионите бяха отворени за публика. Това пролича и по количеството зажадняла за класен спорт на живо хора на стадиона в събота.
Кметът на община Шабла, г-н Мариян Жечев и председателят на СКЛА“ Нефтяник 2014“ Шабла и треньор в клуба, Веселин Василев откриха официално турнира.
Г-н Жечев приветства присъстващите участници, треньори и публика. Той пожела на състезателите спортменство, както и да победят по-добрите. Кметът на общината връчи на Веселин Василев юбилеен плакет като на един от „главните виновници“ турнирът да съществува. Сред присъстващите бяха съпругата и синът на Коста Василев – Тодорка и Веселин.
За водещ на тазгодишния турнир беше поканен нашият съгражданин и спортен журналист, Златков. Той обяви, че на стадиона присъстват 19 тима от цяла България – София, Видин, Разград, Русе, Добрич, Варна, Плевен, Хасково, Мизия, Трявна, Казанлък, Провадия, Балчик и Шабла, както и от Люксембург. Клубовете представиха над 250 участници, които премериха сили на пистата, скочищата и секторите за хвърляне на спортното съоръжение в града. Бяха раздадени 37 комплекта медали.
В разгара на надпреварата, към 14 часа, водещият даде думата на доайена на шабленския спорт – Христо Жечев. Той сподели с присътващите на стадиона спомени за колегата си и голям спортист, Коста Василев. Елитът на българската лека атлетика се впечатли от разказа на бате Ицо за шампионската титла на България на 100 м. гладко бягане на патрона на настоящия турнир, Коста Василев през 1949 г., която той извоюва без шпайкове, бос.
На петото издание на „домашния“ си турнир, честта на СКЛА“ Нефтяник“ защитаваха шестима атлети. При най-малките, родените през 2013 г., Александра Панова и Петко Франгов, отново бяха във възрастова група с година по-големи от тях деца. На 60 м., Алекс зае 6 място с време 10.4 сек., а на скок от място се нареди 5-а с 1.50 м. Петко и на 60 м., и на скок от място бе 6-и, съответно с 10.1 сек. и 1.68 м.
При момчетата, родени през 2010 г., на 200 м., Калоян Ялнъзов се класира на 7 място с време 32.5 сек., а на скок дължина, Коко остана на 2 см. от бронзовото отличие – 4-ти с 3.98 м. Александър Жечев (р. 2008 г.) взе участие в бягането на 60 м.
В последната в турнира дисциплина, Костадин Тодоров спечели сребърното отличие в хвърлянето на копие с 47.01 м. Шампион там стана Георги Георгиев от АК „Георги Дъков“ (Плевен) с постижение 56.66 м. През целия турнир до своето състезание, Коцето беше съдия – първо на скочището, после и в секторите за хвърляния. Приносът му за СКЛА „Нефтяник 2014“ в турнира далеч не бе само сребърният му медал…
Освен че е най-титулования състезател на СКЛА „Нефтяник 2014“, Кремена Димитрова безспорно е и най-константния шабленски атлет в „нашия“ турнир. И освен това тя надгражда над постиженията си. На миналогодишното издание на турнира, Креми спечели златен медал на гюле и бронзови на скок дължина и в щафетата 4х100 м. В неделя на гюлето тя бе отново на върха, а на скока дължина и в щафетата медалите й са с по-благороден блясък – сребърни.
Вече сме изчерпали епитетите за представянето на Кремена в сектора за тласкане на гюле, но в цифрите няма емоция – шампионка с 10.35 м., на 1.70 м. от втората, на 99 см.от миналогодишното шампионско постижение на Креми. Резултатът й в неделя беше и лично постижение с двукилограмовия уред на Кремена Димитрова за годината. То се задържа като такова по-малко от 24 часа, но за това ще четете в следващия ни брой…Втора и трета след Креми се наредиха две представителки на СКЛА „Черно Море 2005“ (Балчик), Теодора Андреева (дъщеря на основателя на клуба и шабленец, Адриан Андреев) и Симона Николова, съответно с 8.65 и 6.84 м.
Сребърния си медал в скока на дължина, Креми „изкова“ в последния си опит. След фал в първия и 4.36 м. във втория опит (които й отреждаха 6 място), нашата атлека се „събра“ и в последния си скок преодоля 4.51 м. Така тя изпревари за „среброто“ с 2 см. Владислава Бойчева от СК „Радуканови“ (Видин). Шампионка стана съотборничката на Бойчева, Ивайла Мишина с постижение от 4.99 м.
Като стана дума за СК „Радуканови“ (Видин), до тази година, Кремена Димитрова участваше в щафетните бягания с три момичета от видинския клуб. В събота на Градския стадион в Шабла, досегашните съотборнички на Креми бяха ангажирани в бягане във възрастта си ( Бел. ред. – до 16 г., където извоюваха титлата в конкурецията на СК „Супер Спорт“ (Варна)) и нашата атлетка сформира квартет при до 14-годишните със Стефани Димитрова, Мартина Шикова и Веселина Белчева – и трите от ЛК „Виктория“ (Варна). Кремена бе на втори пост в щафетата, която извоюва сребърния медал с 59.20 сек. Шампионки станаха момичетата от СК „Супер Спорт“ (Варна) с 56.30 сек., а трети остана карето на СК „Черно Море – Атлетик“, също от морската ни столица, с време 1.01.30 мин.
В най-масовата дисциплина в турнира – „200 м. момичета 2008 г.“, регламентът не предвиждаше полуфинални бягания и финал, а крайното класиране се формира от времената от сериите. С 29.30 сек., Кремена Димитрова зае петото място от 29 участнички. И тук със „златото“ се окичи Ивайла Мишина от СК „Радуканови“ (Видин).
Безспорният венец на петия лекоатлетически турнир-мемориал „Коста „Василев“ бе хвърлянето на копие при жените. Националната шампионка и рекордьорка на България, Михаела Петкова „КЛАСА“ (София) премери сили в сектора с шампионката и рекордьорка на Люксембург, Ноеми Племинг. Страничният вятър не помагаше на атлетките, но Михаела взе своето с 58.60 м. още в първия си опит – лично постижение за сезона и с 58 см. по-добро от миналогодишното й на турнира. В шестия си последен опит, Ноеми изпрати уреда на 54.62 м. за сребърния медал. Бронзовото отличие остана за Лили Стойчева от СК „Атлетик“ (Хасково) с 45.42 м.
За съжаление нямаме място да споменем всички атлети, в различните възрасти, които впечатлиха с изявите си на турнира, но ретроспективно ще споменем клубовете, излъчили 38-те шампиони в събота в Шабла.

. СК „Суперспорт“извоюва 10 златни медала в бяганията и скоковете, СКЛА „Добруджа (Добрич) – 6, а СК „Радуканови“ (Видин) – 5. ЛК „Виктория“ (Варна) спечели 4 от най-ценните отличия в турнира.(бел. ред. Няма как да не споменем, че клубът е основан преди по-малко от година, а на турнира „Коста Василев“ титлите, които извоюва са в широк спектър – скок от място и 60 м. при най-малките момчета, 200 м. при 14-годишните, гюле при девойките под 18 г.). В хвърлянията, АК „Георги Дъков“ (Плевен) спечели 4 титли, а СК „Мизия“ от едноименния град, СЛАК „Дунав“ (Русе) и СКЛА „Добрич“ (Добрич), – по 2. С постижението, с което извоюва златния медал в дисциплината „тласкане на гюле за юноши под 20 г.“ – 18.18 м., Тодор Петров от добричкия клуб покри норматива за Европейското първенство за младежи. Преминалата тази година във възраст „девойки под 20 г. екзотична Емма Милчева от СКЛА „ХАММЕР“ (Трявна) защити миналогодишната си титла в тласкането на гюле. В гюлето при мъжете пък, Христо Банков от СКЛА „Черно Море 2005“ (Балчик) взе „златото“ с убедителните 16.89 м. За титлата на Михаела Петкова от „КЛАСА“ (София) писахме по-горе.
На Градския стадион в Шабла в събота присъстваше цялото семейство Андрееви от Балчик. Бащата Андриан като треньор на СКЛА „Черно Море 2005“ (Балчик) и съдия в сектора за хвърляния, майката Деси помагаше в администрирането в секретариата, едната дъщеря Теодора като състезател в тласкането на гюле и синът Валентин като зрител. Помолихме олимпийския вицешампион в хвърлянето на чук от Буенос Айрес през 2018 г. и национален рекордьор, Вальо Андреев за няколко думи за „Изгрев“: „ От създаването на турнира не сам пропускал издание. За тазгодишното – състезанията на гюле при младежите до 20 г. и при мъжете, като и на копие при жените бяха много силни. От участието на Михаела (бел. ред – Петкова) турнирът печели много. Всяка година на турнира се събират много хора от цяла България. Това е безценно за популяризирането на Шабла като туристическа дестинация!“
В заключение на обзора петото издание на турнира-мемориал „Коста Василев“ можем да стоменем един епизод, на който публиката стана свидетел. 92-годишният треньор в ЛК „Виктория“ (Варна), Пенчо Пенев даваше указания на 9-годишния си състезател Теодор Стефанов, след което невръстният лекоатлет спечели златните медали в скока от място и на 60 метра. Ето такъв социален феномен е леката атлетика, а турнирът Коста Василев“ е неговият проводник в нашия град.