На 20 май, в навечерието на християнския празник „Св.св.Константин и Елена“ в Градския парк се състоя фолклорния празник наречен „Песни и хора край жаравата“.
Организатори на третото издание бяха община Шабла, танцова школа „Възрожденци“ Варна и НЧ „Зора 1894“ Шабла.
Мнозина знаят, че един от основателите на „Възрожденци“, заедно с Георги Зафиров, е Галина Симеонова, която дълги години е живяла в Шабла. В школата репетират самодейци, включени в четири възрастови групи.
Преди концерта участниците се събраха пред читалището в града и се включиха във фолклорно дефиле до Градския парк. Шествието бе предвождано от музиканти с тъпан и гайда.
На сцената в парка се качиха индивидуални изпълнители, певчески групи и състави от Общината и гр.Варна.
Първи на сцената се излязоха най-малките възпитаници на Гергана Дафова от детски танцов състав „Бърборино“. Последваха изпълненията на гостите от „Възрожденци“.
С бурни аплодисменти бе награден 3-годишният Самуил Тодоров, който бе на сцената със своя баща и дядо, и стана любимец на публиката. Чуха се отзиви: „Готов за сцената танцьор!“.
Поздрав за присъстващите бяха изпълненията на 15-годишния гайдар от Варна Калоян Янков, който от 9 години се посвещава на народния инструмент. Има награди от музикални конкурси от страната и чужбина.
Специален гост на празника беше ненадминатият хуморист и актьор Димитър Туджаров – Шкумбата.
По традиция на този ден вечерта завърши с нестинарски танци, представени от формация „Нестинари“ към танцова школа „Възрожденци“ Варна.
Всички участници в концерта бяха почетени с грамота за участие, погача и бутилка вино.