На 5-ти декември, от 10:00 часа, в картинната сбирка на НЧ „Зора 1894“, шабленските поклонници на писаната реч се срещнаха с известния журналист, режисьор и пиар – Нидал Алфагари. Поводът беше, представянето на неговия роман-чeтиpилoгия – „Бoжe, зaщo Гocпoд лъжe?“, „Aллax, милocт нямaш ли?“, „Любиш ли, ти Бoг cи!“, „Opиcaни дa избиpaмe.“ Действието на романа се развива през един период от българската история, който почти не е засегнат в нашите учебници, а именно 1700 – 1800 г. Това са много и различни любовни истории, преплетени през традициите, обичаите, бита и вярата на прабабите и прадядовците ни. Авторът разказва за малко познати, въобще непознати, или кривопознати личности, истории и обичаи. Но всички обединени от най-силните прояви на мъдростта на народа ни. Алгафари сподели с хората в залата, че първоначално е замислял, това да е сценарий за филм, но предвид финансовите трудности у нас за реализацията на такъв мащабен проект, се е спрял на варианта книга. За това решение е помогнала и съпругата му Мадлен – писателка, психоложка, преводачка и режисьорка.
За написването на книгите си, Алгафари е ползвал трудовете на Панайот Хитов, Васил Априлов, архиви на европейски легации у нас. Писателят анонсира слушателите за темите, които се преплитат в неговите книги – българските монаси-такидиоти, духа на всеки български празник, как сме приобщили православното християнство към своите празници и обичаи, мълчаната вода, калушарите, килийните училища.
Нидал Алгафари каза, че вече е провел над 440 срещи с читатели в цялата страна и, че досега няма негативна рецензия за своя труд. Той изрази твърдата си увереност, че след като благодарение на мъдростта на народа, езика и обичаите си, сме „надживели“ толкова велики цивилизации, ни очаква светло бъдеще.