86 годишния Петър Рачев от Шабла стана „Цар на виното“

Всяка година на 14 февруари – Трифон Зарезан, община Шабла и НЧ „Зора 1894“ в града организират конкурс за най-добро домашно вино.
Рано сутринта, по традиция, празникът започна на лозята западно от града, където се извърши зарязването – с пита, кокошка и бъклица с вино. „За здраве, за наздраве и за берекет!“ – бе произнесено народното пожелание в лозята.
След това, (поради отсъствие на царя на виното Шабла 2020 година, Живко Янев)
Иван Минчев, отличен с трета награда в миналогодишния конкурс заряза една лоза и благослови за здраве и берекет.
На лозовият масив присъстваше и 9-годишната Ани от Добрич със своя баща, Христо Енчев – наследници на собственика на лозето.
В мразовитият февруарски ден, известният на шабленци винар Стойчо Захов почерпи присъстващите на ритуала с домашно греяно червено вино.
По-късно, празникът се пренесе във фоайето на НЧ  „Зора 1894“. Там самодейците от фолклорна група „Добруджанка“ към читалището, с ръководител Жана Рачева и корепетитор Галин Ганчев, поздравиха присъстващите на празника.
Инж. Иван Иванов от Варна, експерт-енолог, имаше нелеката задача да оценява вината в конкурса.
В категорията „Бели вина“,  първо място бе присъдено на Йордан Михайлов, второ място спечели една от дамите участнички в конкурса –  Таня Георгиева , а третото място заслужи   Стоян Стоянов. И тримата призьори в категорията са шабленци.
При червените вина, с първа награда бе отличен 86-годишният Петър Рачев от Шабла. Рачев повече от половин век е „в занаята“ и не за първи път става „баш винар“.Той бе коронясан и за Цар на виното, Шабла 2021 година.
Второто място в категория „червени вина“ отиде при Савко Петров от Шабла, а на трето се класира НЧ „Стефан Караджа“ от село Стражица.
Наградите връчи секретарят на НЧ „Зора 1894“ Шабла, Георги Стефанов.
В конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2020 година се получиха 29 проби от 22 любители на гроздовия елексир. Всички получиха грамоти за участие.