На 6 януари отбелязваме светлия християнски празник Богоявление или Йордановден.
По традиция се провежда Богоявленски водосвет и ритуали за изваждане на кръста.
Празникът започна в храм „Св. Харалампий“ в Шабла, където отец Павел Максимов отслужи Богоявленски водосвет.
По късно през деня, на къмпинг „Добруджа“ в Шабла бе извършен водосвет и хвърлен кръста в морето. Тази година смелчаците бяха петима –Даниел Петров, Николай Стоянов, Даню и Павел Йорданови – баща и син от Шабла и Петър Каварджиков, дошъл за ритуала от Германия.
Най-здрав и честит през 2020 година ще бъде Павел Йорданов, който беше най-бърз в ледените води. Кметът на община Шабла, Мариян Жечев и Областният управител, Красимир Кирилов връчиха подаръци на двадесетгодишният студент във Великотърновския университет, Павел Йорданов.
След като пребори конкуренцията, Павел си пожела здраве и късмет.
Победител в село Крапец стана един от редовните скачачи, Антон Марчев, родом от селото. В ритуала се включиха още братът на победителя, Димитър Марчев, Христо Желязков, Валентин Сурталов и Петър Петров.
Антон също беше награден от Кмета на Общината и Областният управител.
Традиционно, всяка година на тази дата, фирма „Кирилови ООД“ осигурява почерпката за гостите на празника след края на светия ритуал.
Къмпинг „Космос” село Дуранкулак отново бе домакин на ритуалното изваждане на кръста. Присъстваха много жители и гости на селото.
Отец Атанас отслужи празничен Богоявленски водосвет.
Пред бурното Черно море смелчаците бяха двама – Георги Атанасов и Веселин Йорданов – кмет на с. Дуранкулак. По-бърз беше кмета на селото, който получи награда от зам.-кмета на община Шабла, Цветелин Йорданов.
На 6 януари, военнослужещите от шабленското поделение също празнуват. Отец Павел Максимов извърши Богоявленски водосвет, освети бойното знаме и поръси за здраве присъстващите.
Гости на церемониите в община Шабла бяха Областният управител на област Добрич Красимир Кирилов и заместниците му Красимир Николов и Живко Желязков. Сред присъстващите беше и Даниела Димитрова – депутат от ПП ГЕРБ в област Добрич.
На празника присъстваха още д-р Йорданка Стоева – председател на Общинския съвет в Шабла, заместник-кметовете, Цветелин Йорданов и Петър Атанасов, жители и гости на община Шабла.