На 6 януари отбелязваме светлия християнски празник Богоявление или Йордановден.
По традиция се провежда Богоявленски водосвет и ритуали за изваждане на кръста.
Празникът започна в храм „Св. Харалампий“ в Шабла, където отец Павел Максимов отслужи Богоявленски водосвет, а изпълненията на църковния хор с диригент Силвия Вангелова допълниха у миряните усещането за светостта на празника.
По късно през деня, на къмпинг „Добруджа“ в Шабла бе извършен водосвет и хвърлен кръста в морето. Тази година смелчаците бяха седем – Тодор Узунов, Атанас Атанасов, Даниел Петров, Георги Петров, Николай Стоянов и Антонио Георгиев. Най-здрав и честит през 2019 година ще бъде Атанас Атанасов, който беше най-бърз в ледените води. Кметът на община Шабла, Мариян Жечев, връчи на Атанас икона и пара.
Атанас Атанасов е на 37 години и работи като военнослужещ. Тази година, той за трети път вади Богоявленския кръст. След като пребори конкуренцията, Наско си пожела здраве и късмет.
Безспорен победител (поради липса на други участници) в село Крапец, беше редовният скачач, 36-годишния рибар Димитър Марчев, родом от селото. Той също беше награден от Кмета на Общината.
За пореден път фирма „Кирилови ООД“ осигури почерпката за съселяните си след края на светия ритуал.
В студеният, но слънчев ден в с. Дуранкулак, на къмпинг „ Космос”, отец Атанас отслужи Богоявленски водосвет. В ледените води на Черно море се потопиха шест смели и млади момчета, готови да хванат кръста навръх Йордановден. 29-годишният Станислав Николов спаси кръста от ледените води на морето. Веселин Йорданов, кмет на Дуранкулак, връчи подобаващо награда на смелия млад човек. На събитието присъства зам. кмета на община Шабла – Цветелин Йорданов.
Много жители и гости на Дуранкулак уважиха този светъл празник – Йордановден!
На 6 януари, военнослужещите от шабленското поделение също празнуват. Отец Павел Максимов извърши Богоявленски водосвет, освети бойното знаме и поръси за здраве присъстващите.
Гости на церемониите в община Шабла бяха Областният управител на област Добрич Красимир Кирилов и заместниците му Красимир Николов и Живко Желязков. Сред присъстващите беше и Даниела Димитрова – депутат от ПП ГЕРБ в област Добрич.
На празника присъстваха още д-р Йорданка Стоева – председател на Общинския съвет в Шабла, заместник-кметът, Цветелин Йорданов, жители и гости на община Шабла.