Мирослав Петров, Георги Петров и Дамян Христов ще бъдат най-здрави и честити през 2021 година.

В условия на извънредна епидемична обстановка и слънчев януарски ден, в община Шабла се състоя традицонното ритуално хвърляне на кръста за Йордановден.

Деветнадесетгодишния, Мирослав Харчев от Дуранкулак извади кръст от морските води в къмпинг „Космос“, Седмина бяха смелчаците, които изпълниха ритуала на Богоявление. Сред тях беше и кметът Веселин Йорданов, който за поредна година се хвърля за кръста. Празничният водосвет бе отслужен от отец Атанас.

След като извади кръста Петров го предаде на всеки от останалите участници, за да могат всички да се докоснат до „спасената“ реликва. Той пожела здраве и щастие на участниците и гостите на събитието.

Осем бяха желаещите да извадят богоявленския кръст на къмпинг „Добруджа“ в Шабла. Най-младият, Тони Иванов беше на 16 години и идваше от Испания. Най-възрастният участник в ритуала –  64-годишният Николай Стоянов от Шабла.

Най-бърз се оказа 18 годишният Георги Петров от Шабла, който участва за трети път. По рано през деня, отец Павел отслужи Велик водосвет в храм „Св.Харалампий“ –Шабла.

В село Крапец желаещите да извадят кръста бяха шестима. Единственият представител на селото беше 42 годишният Христо Желязков.

Във водата най-смел се оказа 16-годишния Дамян Христов от Добрич. Посвети победата си на всички българи.

Дамян каза, че на шега е решил да участва, след като е получил подкрепа от семейството и приятелите си. Тръгнал за Крапец с нагласата, че ще спечели.

Всички извадили кръста получиха икона и парична награда от кмета на община Шабла, Мариян Жечев.

Празничния водосвет и освещаването на знамената в армията, във военното поделение в Шабла също бяха отменени.

Областният управител, Красимир Кирилов, заедно със своите заместници бяха гости на Община Шабла за ритуалите на Богоявление в Шабла и Крапец.

По инициатива на Областния съвет на БЧК – Добрич, по време на ритуала по изваждане на Светия кръст от студените морски води край Шабла, беше осигурен спасителен и медицински екип, който следеше за безопасността и опазване здравето на участниците.