На 16 юли 2022 година Зеленият образователен център (ЗОЦ) в Шабла покани своите малки приятели – жители и гости на града да вземат участие в събитие, под мотото „Нашият дом – Морето“.
Празникът, посветен на морето, се организира от Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Шабла – Каварна – Балчик за популяризиране на Стратегия за Водено от общностите местно развитие по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 година. Инициативата е част от събития в рамките на двудневен празник в дните 15- 16 юли, които са насочени към жителите и гостите на територията.
Рано сутринта бе организирано „Училище по риболов“ за деца до 14 години воден от майстора рибар Емил Тодоров. Идеята на събитието е да се популяризират традициите и техниките в риболова, възпитаване на култура сред подрастващите за опазване и съхранение на природните ресурси, както и устойчивост на рибните ресурси в езерата и морската акватория на северното Черноморие.
Както „Изгрев“ е писал, Емил Тодоров е автор на книгата „77 тайни при риболова на морски кефал”. Тя е издавана  два пъти и е изключително добре позната на рибарите не само в в България, като наръчник за начинаещи, и за професионалисти. Книгата е разпространена  и в северната ни съседка.
Над 25 бъдещи малки риболовци усвоиха основни техники и се научиха на някои важни правила за това как да станат успешни в този занаят.
„В общината има много места за риболов. Районът е чист и при нас е най-вкусната риба. Риболовът е наука, знание, за който чете, мисли и разсъждава”– с тези думи на водещия Емил Тодоров започна урока по риболов. Последва кратък инструктаж  – как да разпънем въдицата, как да си вържем кукичката, как се лови на плувка, какви видове стръв за примамка да използваме и не на последно място – избор на място за риболов. След краткия инструктаж към малките бъдещи рибари, децата имаха възможността да изпитат удоволствието сами да си хванат риба в едно от езерата на ЗОЦ. Като че ли на този ден късмета на начинаещия беше с тях – подпомагани от своите родители, много от тях изкараха по над 7 риби, които бяха върнати обратно в езерото.
Петър Атанасов – заместник-кмет „Финанси“ на община Шабла имаше удоволствието да връчи на децата сертификат за участие в обучение „Риболов за начинаещи” в рамките на инициативата „Нашият дом – морето”, организирано от МИРГ Шабла – Каварна – Балчик и Общинска фондация „Карон Лимен”; рекламни материали и фланелки. Всеки бъдещ рибар получи и риболовен билет, осигурен от организаторите.
Събитията продължиха и след приключване на заниманията по риболов в рамките на инициативата „Нашият дом – Морето“.
Проведена беше кръгла маса с участието на учени, бизнес, неправителствени организации и публичен сектор. Дадена беше възможност на участниците в диалог и приятелска атмосфера да проведат разговори и да набележат нуждите от предприемане на стъпки за подпомагане на бъдещи идеи чрез механизма на Стратегия за Водено от общностите местно развитие на МИРГ Шабла – Каварна – Балчик. Срещата беше изключително полезна за всички участници, като това, което споделиха е, че формата на кръглата маса е възможност, която дава най-добри резултати за идентифициране на нуждите и връзките между участниците.
След 17.00 ч. празникът „се премести“ от ЗОЦ Шабла на площада в с. Тюленово.
Организаторите на морското събитие бяха подготвили  приложни ателиета със занимания на морска тематика. Доротея Атанасова от Дуранкулак и Ива Пенчева помагаха на всеки малък посетител, който искаше да рисува върху стъкло или да изработи сувенир или бижу с миди, рапани, камъчета и други естествени материали.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха професионални аниматори. Много музика, танци и фокуси превърнаха почивния летен ден в незабравимо преживяване за жителите и гостите на Общината. За всички деца имаше вкусни пуканки и сладолед, които бяха осигурени от организаторите на празника.
„Този ден, посветен на Морето като наш дом, имаше за цел по един забавен и привлекателен начин да приучи децата да обичат и пазят природата” – каза за „Изгрев” ръководителят  на ЗОЦ Шабла, Даниела Тодорова.