Изложбата отново бе съчетана с музикален рецитал на Деси и Краси

За седми пореден път, в Зеления образователен център в Шабла, талантливи творци от нашата община изложиха направеното от тях през годината пред своите съграждани и гостите на града.

В първия ден на август, около шест часа вечерта, кметът на община Шабла, Мариян Жечев с удоволствие откри изложбата-базар с думите, че „господ е дал малко повече от  повече“ на някои наши съграждани и жители на Общината. Той призова събралите се пред сградата на Зеления център хора да заповядат да разгледат сътворената от самоуките таланти красота, както и да се насладят на прекрасните песни, поднесени на зрителите от други двама талантливи съграждани. И тази година,  Деси Донева и Краси Бончев със своите музикални изпълнения придадоха професионален вид на експозицията.

За повечето от ежегодните участници в изложбата сме писали на страниците на нашия вестник: една от първите, престрашили се преди години да започнат това начинание – Полина Сенкова; Милица Дамянова, изработването на чиито прекрасни бижута и аксесоари вече е  просто хоби, а професия за нея; фермерката Галина Димитрова, с своите декупажи върху дърво и стъкло; Доротея Панчева от Дуранкулак, чиито сувенири сега бяха представени от 15-годишния й син – Христо. Дори за 13-годишния Борис Симеонов това не бе първо представяне пред шабленска публика. Ангажимент на Борко в друга изложба не му позволи да изложи повече от две свои платна сега в Зеления център. Гинка Терзийска и дъщерите й Биляна Делева и Даниела Терзийска-Петрова, оформиха семеен щанд, където изработените от тях гоблени, сувенири и бижута се допълваха от свещниците и битови вещи от дърво, на свекъра на Даниела – Валентин Йорданов (Вальо Енергото). Но за него, малко по-надолу в статията. За творчеството на Десислава, които заедно с колежката й Даниела Терзийска-Петрова водят кръжок за деца в Зеления център, вече сме писали.

По-интересното за нас, а предполагам и за нашите читатели, е представянето на дебютантите в изложбата – тези, които в тазгодишното издание на експозицията за пръв път показаха пред шабленци направеното от тях.

Александър Пендов е 9-годишен и е от Пловдив. На изложбата, Сашко бе представил макет на спасителна вишка, направена от боядисани сладоледени клечки. До нея на щанда бе положена снимка на сестричката му, оформена като магнит за хладилник и в рамка от оцветени клечки. Малкият гост на нашия град сподели, че у дома си, в града под тепетата има още такива макети, но естеството на изработката им ги прави трудни за транспортиране. Фактът, че Шабла и местностите около града ни са вдъхновили много творци и продължават да дават творчески импулс и сега, се доказва и от Александър Пендов. В момента той изработва макет на шабленския фар, който след една година обеща да ни покаже пак тук.

Тазгодишната изложба на местните таланти е прощъпулник и за Мария Илиева, известна в Шабла като Мура. От повече от десетилетие тя се занимава с мини-бродерия, но чак сега, след като е разбрала от медиите за изложбата е решила да се включи. Нейните сувенири, ключодържатели, колиета и по-големи пана, представи сестра й Елена Маринова. Елена пък, иначе редовен участник в експозицията, пропусна тазгодишното издание, защото няма време да си работи върху сувенирите от отпадъчни материали – гледа внуци…

За пръв път в изложбата взе участие и 68-годишния Валентин Йорданов – Енергото. Преди броени месеци, Вальо си е закупил струг и е започнал да изработва от дърво своите произведения, представени в сряда от съпругата му Руска. Само този, който не е работил с дърво не знае, колко е работата по един свещник, или гаванка, след като слезе от струга, докато добие лъскавия, завършен вид.

Списъкът с участниците в изложбата завършва с една абревиатура – ЦСРИ. Зад нея се крие Центърът за социална рехабилитация и интеграция в Шабла. Колективът, с ръководител Дарина Йорданова за пореден път представи пред шабленци богатата палитра от изработени от тях и техните потребители неща – плетива, рисунки, декупажи. Сувенири от плат, дърво, стъкло, пластмаса и порцелан, които Ваня Янакиева, Даниела Терзийска-Петрова, Десислава Демирева, Марина Николова, Веселина Кръстева и водените от тях възрастни и болни хора изработват най-вече с благотворителна цел. Не само по коледните и великденски празници, със сумите, събрани от продажбата на техните произведения, ЦСРИ помага на нуждаещи се хора от Общината.

По думите на организаторите от Зеления образователен център, изложбата-базар на произведенията на местните таланти ще продължи поне до средата на август.

Заповядайте, насладете се, гарантираме,че все нещо ще ви хареса!