На 19 януари 2024 година в Шабла гостува писателката Мария Лалева-добре позната от предишно свое гостуване в града ни на 3 декември 2018 година и известна с популярните си романи „Живот в скалите“ и „Пасиансът на архангелите“.
Покана й отправиха от НЧ „Зора 1894“ Шабла, където се състоя срещата – разговор. Поводът е начало на честванията на 130-годишнината от създаването на читалището.
В препълнената зала на картинната галерия Мария Лалева представи своя роман „Пасиансът на архангелите“, модератор беше познатата ни Искра Урумова – журналист и писател.
В началото Ваня Колева-библиотекар в отдела за възрастни разказа накратко за гостуващия автор и даде думата на Искра Урумова.
С книги в ръце и бурни аплодисменти присъстващите в залата посрещнаха чаровната дама от Благоевград, както тя се нарече македонката, Мария Лалева.
Тя нарече романа си „книга за много неща“. Героите са прототипи на съществуващи хора, с някои от които се е запознала, обикаляйки селата шабленското – Тюленово и каварненското – Белгун.
„В ежедневието си малко говорим за Бог.“ – каза авторката и разказа, че раните, които ни нанасят ни спират да се поправим. За това, за страховете и още много житейски и човешки истини можем да прочетем в книгата.
„Читателя усеща дали автора пише с душата или егото си“ и затова Лалева се е „раздала“ в тази своя втора рожба.
Не бяха малко и въпросите, които зададоха присъстващите, провокирали писателката да открие душата си.
В края на срещата Лалева подписа своите романи с много обич, която притежателите на книгите й отнесоха в домовете си до нова среща с нея.