На 4 март 2023 година НЧ „Отец Паисий 1901“ с. Езерец покани жители и гости на селото и общината на кулинарен празник, основан на традиции, обичаи и занаяти, съврзани с рибарската територия и със специфичния отрасъл – рибарството.
Организирането на кулинарното събитие е по проект„Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“.
В 10.00 часа пред новооткритата сграда в двора на читалището – създадена на проекта, фолклорната група на домакините извести започването на празника. Последваха изпълнения на фолклорна група „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ Шабла с ръководител Жана Рачева и корепетитор Галин Ганчев.
Специални гости на празника бяха самодейците при НЧ „Будител 1940 г.“ с.Българево – от танцов клуб „Българевци“ и фолклорен певчески клуб „Перуника“.
„Един страхотен празничен ден, в който самодейците на НЧ „Народен Будетел- 1940“ гостуваха на своите приятели от село Езерец.
Светло, работещо читалище, любезни домакини и една различна, дейна и прекрасна Елен Сабатини, по чиято покана бяхме там.
Хората ни се радваха и заиграха право хоро с нас, споделиха новата си придобивка и емоциите около нея с ФГ „Перуника“ и ТК „Българевци“.
Беше вълнуващ и много топъл празник, от ония които обещават, че занапред във времето двете села ще се срещат отново и отново!
Елен Сабатини, благодарим ти за всичко!
Мили самодейци, бяхте толкова красиви и талантливи! Благодарим ви!
Гордост и радост сте!
Празник сте, където и да идете!
Всичко сте ни!“– каза с топли чувства Мая Чалъкова – секретар на читалището в с.Българево.
Събитието беше уважено от кмета на общината Мариян Жечев и заместникът му Петър Атанасов; кметски наместници от съседните села; служители в НЧ „Зора 1894“ Шабла; жители на общината, които носят Езерец в сърцето си и други.
В сградата на читалището бе подредена изложба, посветена на местни видове морски обитатели, обитаващи Езерецко езеро и Черно море. Тематично се вписа и представянето на книгата на Емил Тодоров “77 тайни при риболова на морски кефал”.
Част от програмата беше и прожекцията на документалния филм „Голямото черно“.
Докато рибните ястия за изложбата се подреждаха, вниманието на посетителите беше приковано към Емил Тодоров и Благовест Обретенов, които демонстрираха как се почиства, транжира и филетира риба. Майстор Тодоров показа една позабравена рецепта от този край – пържена риба в мазнина без брашно, която след готовност се поставя с млечно-чеснов сос.
Дойде дългоочакваният момент – оценката на журито: Каро Вичев – председател на читалищното настоятелство в селото, Емил Тодоров и шеф Благовест Обретенов имаха нелеката задача да дадат своята критична оценка.
„Бяла черноморска мида с лингуини“, „Черни пресни култивирани миди с ориз“, „Испански картофени кюфтета със скариди и риба хек“, „Консерва риба с паламуд“ , „Кефал с доматен сос“, „Салата сельодка“, „Пълен шаран“, „Плакия“, хайвер и още много рибни блюда бяха приготвили участниците в конкурса. Специално за празника бяха дошли и от Силистра.
В рибена чорба, която също участва в кулинарната надпревара имаше 8 вида риба: лефер, калкан, кефал, език, попчета, сафрид, дива пъстърва и щука.
Грамоти и медали имаше за всички допринесли с труда си този ден да бъде вкусен, емоционален и запомнящ се. Благодарности на кметския наместник на Езерец Станчо Станчев, „Дивата патица“, на всички езерчани и не на последно място на ръководителя на проекта Атанаска Букурова.
Кулинарният празник завърши с изпълненията на солистката на група „Добруджанка“ Росица Кръстева.

Празникът се организира в изпълнение на дейност „Подобряване, съхраняване и популяризиране на нематериалното морско културно наследство в Народно читалище „Отец Паисий „1901 г. с. Езерец, община Шабла чрез организиране и провеждане на кулинарно събитие.“ в рамките на проект „Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“, финансиран по Договор № МДР-ИП-01-9/10.03.2022 г. с УО на ПМДР по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4. МИРГ-ШКБ-2.2.1 „Възстановяване и подобряване на природното наследство, културата и спорта на рибарската територия” от Стратегия за ВОМР на Мирг „Шабла – Каварна- Балчик“.