Работилница за картички, коледни приказки, снимки с Дядо Коледа, пресъздаване на Бъдни вечер и конкурс за сурвакници, зарадваха децата в Общината
В празник преди самата Коледа, се превърна за малките и големи жители на община Шабла, коледният базар в града. От 19-ти до 21-ви декември, организираната от община Шабла, във фоайето на НЧ „Зора 1894“ фиеста, се превърна в желано място за забавление, дегустация и шопинг на всички в града. Организаторите, с активното съдействие на координаторите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) и Центъра за обществена подкрепа (ЦОП), се бяха постарали нищо от културния и кулинарен спектър на светлия християнски празник да не липсва на шабленци и гостите на града.
На богато украсените щандове се предлагаха играчки и аксесоари за елхата, сурвакници, кулинарни деликатеси, ръчни плетива, цветя и книги. Характерните, традиционни за Коледа блюда, изкушаваха посетителите. В импровизираното кафене, на хората се предлагаха топли напитки и коледни сладки и солени вкусотии.
През първия ден на базара, за най-малките – учениците от начален етап на обучение в СУ „Асен Златаров“ Шабла, картинната сбирка на читалището, бе превърната в „Работилница за коледни картички“. „Работилницата“ бе умело комбинирана с „Приказкотерапия“ – докато поредната група деца от I-ви, II-ри, III-ти и IV-ти класове на шабленското училище творяха на масите, чакащите реда си, млади художници-приложници се развличаха с приказки. Читалищните библиотекари – Димитрина Стефанова и Дияна Димитрова разказваха на малчуганите приказки за Дядо Коледа и неговия антураж, за историята на празника и неговия смисъл, за обичаите на народа ни, съпътстващи и олицетворяващи Коледа. Често слушателите ставаха читатели – децата грабваха книжките от ръцете на възрастните и с нескрито удоволствие дочитаха започнатата приказка. Някои от учениците се изявиха и като рецитатори – прозвучаха коледни стихотворения. Следваше „работилницата“ – подпомагани и насърчавани от екипите на ЦСРИ и ЦОП, децата собственоръчно изработваха коледни картички за любимите си хора. Помагаха им и ученици от гимназиалните класове на шабленското училище. Панделки, боички с брокат и цветни мъниста, правеха честитките особено атрактивни. От разноцветните надписи, личеше до кого са адресирани картичките. Най-често, разбира се, това бе мама! 58 деца работиха в коледното ателие, като повечето направиха по две и повече картички, за да има за всички любими хора – в духа на празника! За труда и старанието си, малките творци бяха възнаградени с лакомства.
Ден преди базара, деца от Общински детски комлекс Шабла( ОДК), пресъздадоха обичая „коледуване“. Същите коледари, на 19-ти следобед, бяха посрещнати от „християнско семейство“ от НЧ „Слънце 1871“. Карапчанските малки самодейци, разиграха Бъдни вечер, като същински артисти, за удоволствие на препълнената зала.
Друга атракция за децата, беше възможността да запечатат на снимка мига, в който получават подаръка си от Дядо Коледа. Белобрадият старец ощастливи всички с подаръци, дори и по-непослушнте през годината. За последните, с известни уговорки, разбира се…
В конкурса за най-красива детска сурвакница, участваха 40 деца от Общината – от Шабла, Дуранкулак, Крапец и Ваклино. Жури в състав Ивелина Янакиева (председател на ГЕРБ Ж Шабла), Ваня Янакиева (ЦСРИ) и Петранка Валентинова (директор на СУ „Асен Златаров“ Шабла), избра за победител в конкурса, втори клас на ОУ „Св. Климент Охридски“ Дуранкулак. Наградата получиха сестрите Веселина и Николета Мирчеви. След тях, журито класира Жени Чобанова от Ваклино – третокласничка в Дуранкулашкото училище. Трета се нареди сурвакницата на четиригодишната Ливия Цокова от група „Мики Маус“ на ДГ „Дора Габе“ Шабла. Предметните награди за победителите, бяха осигурени общинските съветници от ГЕРБ Шабла, а почерпката за всички присъстващи деца – от депутатите Пламен Манушев и Даниела Димитрова.
Първите три класирани сурвачки бяха продадени на търг. С тях си тръгнаха победителите в наддаването – д-р Йорданка Стоева, Димитър Арнаудов и д-р Росица Йорданова. Останалите 37 празнични атрибута, бяха продадени за по 5 лв. Сумата от продажбата на коледните сурвакници – 290 лв., бе дарена на тези от децата в ЦОП Шабла, които са в неравностойно положение. В каузата се включиха и ЦСРИ, с приходите от продажбата на коледни картички, изработени от потребителите на Центъра. За благородното дело, бяха дарени и приходите от кафенето в базара – 60 лв.