На 20 май 2023 година в Зеления образователен център (ЗОЦ) се състоя клавирен концерт посветен на творчеството на Фредерик Шопен. Поводът е обявяването на половин вековния юбилей на побратимения на нашата община полски град Терешин за община и 200 години от съществуването му като град. Организатори са община Шабла и Общинският съвет.
Залата в ЗОЦ се оказа тясна за желаещите да присъстват на това музикално събитие – поляци, които живеят в Шабла, преводачи, съветници, граждани.
Сред присъстващите в залата бяха кметът на общината Мариян Жечев и председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева. Тя припомни за началото на побратимяването, визитите, които са си разменяли двете общини. Този концерт е в знак на уважение към жителите и ръководството на община Терешин, която кметът на Шабла ще посети на 27 май 2023 година.
В началото музикалният педагог Теофания Христова разказа за живота и творчеството на полския виртуоз, отишъл си твърде рано от този свят, но оставил богато музикално наследство. Зад рояла беше Георги Цонев – ученик на г-жа Христова, а понастоящем втора година студент „медицина“. Името му се свързва с музикалния формат „Добруджа търси талант“, на който Цонев печели първо място в своята категория.
Станислава Шопова от Полша, която от години живее в Шабла, разказа за община Терешин, за културно-историческото наследство на полския град.
За най-видните полски автори говори Емил Басат – преводач и автор на книги.
Всички присъстващи ученици получиха сувенири от Полша след края на събитието, които им бяха връчени от кмета на общината.