Днес в община Шабла се състоя информационна среща по проект „Съвместни услуги и инициативи за устойчива заетост и трудова мобилност в трансграничния регион на област Добрич и окръг Констанца“, акроним „LAB mobile. Проектът се изпълнява от Сдружение „Европейски институт по културен туризъм „ЕВРИКА“ в партньорство с Университет ”Oвидий” Констанца, Търговско-промишлена палата Добрич и Институт за развитие на туризъм и приложна икономика- Констанца.
Татяна Гичева от „Търговско -промишлената палата“-Добрич обясни основната цел на проекта, а именно: да се засили интеграцията на трудовия пазар в трансграничния регион Добрич-Констанца, като създаде устойчиви условия за трудова мобилност, повишаване заетостта на целевите групи и стумилиране на предприемачеството чрез използване на съществуващи местни ресурси.
На събитието бяха представени всички продукти, изготвени в рамките на проекта:
– Уеб платформа за он-лайн учене https://www.robgjobs.eu/;
– Център за учене през целия живот в Университета „Овидий“ –Констанца;
– Он-лайн езиков курс „Румънски език за българи“ https://edu.robgjobs.eu/;
– Видео уроци за развитие на ключови компетенции;
– Актуална информация от трудовия пазар и трудовото законодателство на България и Румъния;
– Помагала и филми по предприемачество в туризма: Културен туризъм, еко и селски туризъм, спортен и приключенски туризъм.

Покана за присъствие бе отправена към местните власти, трудови посредници от ДБТ, експерти „Кариерно развитие“, педагози, ресторантьори, граждани, които искат да започнат свой бизнес.