Около месец по-късно от обичайното, дванадесетокласниците от СУ „Асен Златаров“ изживяха своя миг.

В последния ден на месец юни, Шабла изпрати тържествено своите абитуриенти.

Предвождани от мажоретните състави при Общински детски комплекс (ОДК) в града, с ръководител Надя Иванова, 12-те момичета и момчета и техният класен ръководител, Мария Цонкова изминаха разстоянието от Зеления образователен център до центъра на Шабла.

На площада пред НЧ „Зора 1894“ родители, близки и познати очакваха абитуриентите от випуск 2020 година ( XXXXI-ия на средното училище). На входа на сградата на  общинската администрация те бяха посрещнати от кметския екип.

 

В Пленарната зала, кметът на Общината, Мариян Жечев  поздрави младите хора послучай празника им. На излизане, всеки получи цвете и подарък от кмета Жечев.

По традиция, на този ден и това място, кметът символично отстъпва мястото си на някои от желаещите да направят това абитуриенти. От випуск 2020, в кметския стол на община Шабла седнаха трима – отличничката на курса Ива Ивелинова, Владислав Петров и Мирослав Борисов.

На градския площад,  водещият на празника, Димитър Ялнъзов, както и събралото се множество хора очакваха зрелостниците. Ялнъзов покани кмета на общината да приветства празнуващите. Ето и финалните слова от речта на кмета Жечев: „…Скъпи абитуриенти, днес Вие сте пред вратите на зрелостта и ние Ви  изпращаме с най-искрени пожелания да вървите уверено по житейския път напред. Вече ще имате възможност да избирате неговата посока. Оттук нататък всички решения са Ваши, а Вие – отговорни за тях като пълноправни граждани. Уроците на живота сочат, че една предприета стъпка може да доведе до много промени. Защото, както казва Стив Джобс: „Колкото и да сме уверени и да знаем, че нещата ще се случват така, както ни се иска, е хубаво понякога да се докоснем и до реалността.“

И затова аз Ви пожелавам да вземате успешно и от първия път Вашите житейски изпити. А за да сбъднете всичко, за което мечтаете, трябва да вярвате въпреки изненадите и предизвикателствата.

Бъдете здрави! Бъдете смели и силни! Бъдете най-вече – добри!

Нека небето над Вас е ясно, а пътищата – целеустремени!

Не забравяйте, че от Шабла тръгва пътят Ви. Може да свържете съдбата си с различни градове, други страни или континенти, но нека Шабла остане завинаги Вашия свиден роден дом! На добър час, приятели!“

От името на родителите говори Ивелин Георгиев.

Специален музикален поздрав към зрелостниците отправи вокалния дует Димитрина Германова и Росен Петров, носители на много музикални награди.

След официалното изпращане, абитуриентите отпътуваха за своята бална вечер –  подарък от  ръководството на община Шабла.