Община Шабла се състои от 16 населени места – 1 град, който е общински център и 15 села:

Град Шабла, община Шабла

Град Шабла се намира на около 25 км от границата с Румъния и на 80 км от Варна . Самият град /обявен за град през 1969 г./, не се намира на морска територия, но това не пречи да го свързваме с най-старият действащ на Балканският полуостров фар.

В миналото град Шабла е бил територия, на която е съществувало древно тракийско селище, а по-късно и римски град, наречен Кария. На територията на Шабла се намира най-старият морски фар на Балканския полуостров, а според някои сведения и в Европа. Около фара на Шабла има множество сондажи за нефт от които тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра.

В морето около Шабла има множество потънали морски съдове и подводници от втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм. Местността е любимо място и за орнитолозите. До Шабла се намира и яхт клуб, от който стартира ежегодната яхт регата по Черноморието.

На около 3 км от Шабла се намира и защитена местност  Шабленско езеро, обявена за такава през 1979 година Под това име се обединяват две естествени крайбрежни езера в Шабла и Езерец, свързани помежду си с изкуствен канал. Самите те са отделени от морето с пясъчна ивица, широка 30-50 метра. Мястото е сред най-значимите влажни зони на България заедно с Дуранкулашкото езеро. Тук се срещат растения, които рядко могат да се видят на други места. Особено значение имат за птичата фауна. През есенно-зимния период могат да се наблюдават световно застрашени видове. Над 70 вида са вписани в Червената книга на България. Защитената местност е от голямо значение и за опазването на видрата. На около 2 км югоизточно от него се намира и Шабленска тузла- калолечебна зона, представляваща полусолено крайбрежно езеро отделено от морето с висок дюни.

Община Шабла е може би единствената незасегната от строителния бум по Българското черноморие. Морския бряг тук е уникален по вида си – на него няма хотели и безброй заведения, морето е чисто и приятно, дъното е меко и пясъчно. Въпреки липсата на големи луксозни хотели, все пак места за настаняване има. В региона може да намерите няколко малки хотелчета, бунгала, вили и къщи за гости. Като цени те са по скромни от тези на хотелите в големите ни курорти – между 15 и 30 лева на легло по време на сезона, но е добре да резервирате почивката си по отрано,защото интереса към региона расте и в пик-а на отпускарския сезон е трудно да се намерят свободни легла.

Село Божаново, община Шабла

Божаново е малко китно селце сгушено в долинна местност. Селото се намира в североизточния регион на България и е част от община Шабла.
Селото отстои на 95 км северно от гр.Варна, на 2 км западно от международен път Е-87 и на 6 км от брега на морето при с.Крапец. Това малко и китно селце има чудесна природа и прекрасни гори и поляни за излети и за лов. Самото село е далеч от градове и индустриални зони с чист въздух и необикновена тишина. През пролетта полянките се обагрят в червено и лилаво от цъфналия див божур, лилав крен и много други диви цветя. В района се срещат диви котки, диви прасета, фазани, бекаси и други видове дивеч.

Село Ваклино, община Шабла

Ваклино е малко село, намиращо се на международен път Е-87, отдалечено само на 13 км. северно от общинския център гр. Шабла. Разположено е на древния път Via Pontika. Днес населението предимно  е възрастно, младите хора предпочитат големия град, поради липсата на работа. Едно от основните занимания на жителите на с.Ваклино е зеленчукопроизводството и отчасти животновъдството.
Местните хора са весели, приятелски настроени и показват гостоприемството си на всеки гост на селото. То  обикновенно е тихо и спокойно, освен ако се случи да го посетите на 1-ви май – денят на селския събор. На този ден всички в селото посрещат  гости и се веселят.

Село Горичане, община Шабла

Горичане е разположено по протежението на плитко суходолие в посока запад- изток. То е само на 6 км. От Общинския център гр.Шабла и на около 12 км от морския бряг. До населеното място се стига по отбивка от главния път Варна-Дуранкулак. Няколко километровата отсечка до селото е с асфалтова настилка. В средата на миналия век селото е наброявало 1200 души. Било е най-голямото в общината след Шабла. След като в края на 60-те години е закрито училището, заради децата си местните хора започват масово да се изселват в Каварна и Шабла. Днес в Горичане живеят 106 души. Населението застарява. Едва 7 са семействата с хора в трудоспособна възраст. Те работят в гр.Шабла. В с.Горичане са закупени 10 къщи от англичани, но само 3 семейства живеят в селото. Другите още не са дошли. Близостта на селото до морето създава условия за развитие на туризма. Нужно е само някой предприемчив инвеститор да оцени предимствата на това тихо кътче на Добруджа, откъдето се вижда и морската шир.

Село Горун, община Шабла

Горун е село в Североизточна България на 64 м. надморска височина. През селото преминава дълбоко дере, което е част от тъй наречената Суха река в Добруджа. От Горун до марския бряг на село Тюленово са само 5 км, където брегът е каменист и със своята красота и неповторима девственост привлича много туристи и пещерняци. В селото има къща за гости, която има чудесни условия за почивка.
В селото има кръчма и магазин. Населението е предимно възрастно. Религията е източно православна. Все още хората си спомнят за котленския и лозенградския си произход. Има и румънски преселници. Всички фамилии са живели и живеят в мир. Селото никога не е било богато и не е имало разслоение на населението.

Село Граничар, община Шабла

Граничар съществува от 1573 г. и тогава се е наричало с.Аканджий. Разположено е на около 620 000кв.м. В миналото селото се е състояло от два етноса /българи и турци/. Турското неселение е било около 5-6 семейства, а по-голямата част са били българи. По настоящем селото се намира на най-североизточната част на община Шабла. Населението е застаряващо. Лятото е оживено, тук идват хора от Германия, Англия, Чехия които имат къщи /вили/ в селото ни. Голяма част от летните ни жители са от Русе и София. В селото ни има земеделска кооперация, която подсигурява работа на по-младите жители. Кооперацията е частна и обработва около 14 000 дка земя. Една част от младите хора се занимават с риболов и зеленчукопроизводство. Морето се намира на около 7 км. от селото.

Село Дуранкулак , община Шабла

Дуранкулак е крайната североизточна населена точка в България, последното село на Българското Черноморие преди северната граница. Центърът му се намира едва на 6 км южно от границата с Румъния и на 3 км по права линия навътре в сушата от Черно море. Като най-източно разположено селище на България  слънцето изгрява (респективно залязва) приблизително 18 минути по-рано, отколкото в София, Благоевград, Враца или Видин. Дуранкулак е най-голямото село в община Шабла по брой на жителите и по землището си от почти 30 кв. км.  В землището на Дуранкулак са най-големите плажове на север от Шабла и свързани с тях известни природозащитни и научни обекти.

Северният плаж, дълъг около 3 километра, достига до източния край на сухоземната граница с Румъния. Местното название на този плаж е „Кораба“ или „Ана Мария“ по името на кораб, заседнал пред него през февруари 1969 г., след като се откъснал от котва пред близкото румънско пристанище Мангалия по време на буря.

На югоизток по посока към морето Дуранкулак граничи с Дуранкулашкото езеро,то започва от моста на международния път, минаващ през селото. На 1,5 км. на североизток от селото преди морето пък се намира Дуранкулашкото блато официално Орловото блато или още Карталийското блато. Двете – езерото и блатото – не трябва да се объркват. Не само че разстоянието помежду им е близо 2 км., но и те имат съвършено различен ландшафт и характер, макар да са с общ геодезически произход и да са свързани с мочурлива ивица, успоредна на морския бряг.

В противоположната западна част на езерото, вдадена в сушата, са разположени два острова – Големия и Малкия (съответно 20 и 5 дка).

Големият остров в днешно време всъщност е полуостров, тъй като е свързан със сушата с насип, направен по време на активните археологически разкопки преди 3 десетилетия. Големият остров е върху скална основа, стърчаща значително не само спрямо водата, но и спрямо околните брегове, като достига до 6 м. височина над водното равнище. Тъкмо на Големия остров се намира прочутото праисторическо селище.

В икономическо отношение Дуранкулак е най-значимият зърнопроизводителен център между Шабла и границата с Румъния, тук е и граничният пункт със северната ни съседка със специфичните търговски и други дейности, необходими за първо/последно селище на българска територия на основна европейска магистрала. Селото има поща, здравна служба с доктор и ветеринарна служба.

Село Езерец, община Шабла

Село Езерец се намира в Добруджанската равнина (известна навремето като Малка Скития), която е част от огромната степ, простираща се на запад от Унгарската пуста, през Влашката равнина, Добруджа, Украйна, Крим, Донската и Волжка степ, чак до териториите отвъд Каспийско море – на изток. Районът е равнинен (надморска височина на общ. Шабла – 48 метра), като бива прорязван от няколко дерета, които водят към Дуранкулашкото и Шабленското езеро. Последното всъщност се състои от две езера – едното на Езерец, другото на Шабла, които са свързани с канал.

Езерец е малко село, но има много забележителности. Неговото море, което е само на 3 км от селото, има красив бряг с красиво вълнение. Има  хотели  и къщи за гости – Основното, което може да бъде получено е спокойствие. За любители, може да е интересен големият абсолютно запазен бункер в източния край на селото. Поради изключителната чистота на водата в езерото, там могат да се ловят щуки, каквито например няма в Дуранкулашкия „гьол“.

Село Захари Стояново, община Шабла

Захари Стояново се намира се намира на 18 км  от общинския център гр. Шабла, на 10 км  от плажната ивица на с. Дуранкулак и граничи с община Ген. Тошево. На 42 км от селото е и големият курортен град на Румъния гр. Костанца. В момента населението на селото наброява 90 жители, които са от български произход.През летният сезон селото значително се оживява и увеличава понеже има няколко семейства от София, които са закупили къщи в селото и летуват тук. Вече има заселили се в селото едно английско  и едно полско семейство, които са предпочели тихия и спокоен живот на нашето малко китно селце.

Село Крапец, община Шабла

Крапец е на самия морски бряг, на 5,3 км южно по права линия от южния бряг на Дуранкулашкото езеро. Крапец има огромен, неурбанизиран, дълъг около 7,5 км плаж с дюни. Той започва от нос Крапец при стария къмпинг „Карвуна“ недалеч от селото, продължава пред лагуната на биосферният и археологически резерват Дуранкулашко езеро и завършва далеч на север при нос Карталбурун след „къмпинг Космос“. През 2011 г. в Крапец и околните плажове се снима игралният филм „Три“. В землището на селото също както и в околните села са се съхранили множество тракйски могили.

Основна забележителност е разположеният непосредствено до селото при плажа биосферен и археологически резерват Дуранкулашко езеро. Той е обект с европейско и международно значение, защитен от Рамсарската конвенция. Резервата и околната защитена по Натура 2000 зона са част от миграционния път „Via Pontica“.

Лагуната с околното море и крайбрежната зона са известно място за всички любители на лова и риболова. Селото е курортно място. Освен морски тук се развива ловен, риболовен и екотуризъм. До началото на 90-те години къмпинг Карвуна настанява няколкостотин туриста. Засиленият интерес към превъзходната плажна ивица предизвиква строителството на няколко ведомствени хотелски бази с капацитет над 900 легла.

Село Пролез, община Шабла

На 12 км северозападно от Шабла е разположено с.Пролез. От тук при ясно време с невъоръжено око се вижда морето, разстоянието до най-близкия плаж в с. Езерец е само 8 км. Пролез е едно от най-малките населени места в Добрички район. Днес в Пролез живеят едва петдесетина  души. По-голяма част от тях са пенсионери. Най-големият проблем на хората тук е транспортната връзка с общинския град и липсата на медицинско лице. Автоспирката в селото е една от най-поддържаните в общината, но пътници и превоз липсват. Пролез се надяват чужденците да оценят предимството на тишината, спокойствието и чистия въздух, за да започнат да инвестират. Допълнителна предпоставка за развитието на туризма е близостта до морския бряг. Само инвестиции биха могли да възродят селото.

Село Смин, община Шабла

Съставно село на Община Шабла. Намира се на 18 км от общински център. Тръгнете по международен път Е-87 от гр.Шабла посока Румъния от центъра на с. Ваклино само на 3 км по сравнително добър общински път ще стигнете до това хубаво добруджанско село. Село Смин не е на брега на морето, но от Смин морето се вижда, по въздух разстоянието е около пет километра. Селото има 90 жители, половината от които в пенсионна възраст. През селото три пъти на ден минава автобус за връзка със съставните села и общински център, а оттам – за Добрич, Варна, София. Половината от селото е застроено по план , а другата половина е с големи дворни места. Има около 10 къщи обявени за продаване. Населението се обслужва от един частен магазин за хранителни стоки и друга първа необходимост.

Село Стаевци, община Шабла

Стаевци е малко село в община Шабла. В селото има храм „Св. Николай“, построен по време на османската власт. Според някои сведения храмът е построен през 1845 г. Днес храмът се нуждае от вътрешна реставрация и да започне да се експлоатира.

Село Твърдица, община Шабла

Твърдица – малко китно селце сгушено в долинна местност на 2 км. от с.Божаново. Селото се намира в североизточен регион на България и е част от община Шабла. Отстои на 98 км северно от гр.Варна, на 4 км западно от международен път Е-87 и на 8 км. от брега на морето при с.Крапец. Това малко и китно селце има чудесна природа и прекрасни гори и поляни за излети и за лов. Самото село е далеч от градове с индустриални зони, с чист въздух и необикновена тишина.
През пролетта полянките се обагрят в червено и лилаво от цъфналия див божур, лилав крен и много други диви цветя.В района се срещат диви котки, диви прасета, фазани, бекаси и други видове дивеч.

Село Тюленово, община Шабла

Живописният бряг на с.Тюленово се намира до гр. Шабла, на 30 км от граничен пункт Дуранкулак и на 80 км от гр.Варна, близо до популярният Камен бряг.  Мястото е известно с уникалният си бряг и пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата си природа. Няма го ежедневието и шума на града, има само спокойни и щастливи мигове! За онези които търсят по диви места и искат да се доближат до природата, тук е място за пълноценна почивка, морски риболов и подводен туризъм.

През 1942 г. селото е получава наименованието Тюленово заради наличието на стада тюлени от вида монах, за които точно такова съчетание от прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за населяване.

Разказват, че през 30те години на миналия век, румънската кралица Мария, получила като подарък двойка тюлени. Първоначално живеели в заградена територия на бреговете на Балчик, но скоро тя решила да ги пусне на свобода, след което те са се адаптирали и създали поколения, обитавайки подводните пещери на Тюленово.

Казват, че тюлени все още обитават скалите на север и юг от селото. Други твърдят че през 1978 година по време на подводна експедиция на германци, в една от пещерите водолаз открива останки от наскоро умрелият последен тюлен. Дори и да е имало други оцелели, днес надали има останали и това по скоро е мит който местното население поддържа заради туристите. За сметка на това можете да видите множество делфини, скачащи и увличащи те с играта си.

Бреговете тук са в червени цветове, стръмни спускащи се поне 20-30 метра надолу до морето. Има невероятни подводни пещери, гмуркането в които е балсам за душата на всеки авантюрист с акваланг. Тук всяко местенце си има име: “Ашалък”, “Киприя”, “Дупката”, “Мартина”. Най-дълбоки са дупките в местностите Мартина, Самотника и Самотната канара.

Чудесно е за риболов и екстремните спортове като скално катерене и подводно гмуркане. Има платерина, кефал, сафрид и попчета и всеки, който метне въдица, може да е сигурен, че ще си уреди без проблеми вечерята върху жаравата на лагерния огън. Можете да наемете лодка от местните жители и да навлезнете в по-дълбоки води за риболов или разходка до пещерите.

Онези, които обаче просто са отишли в Тюленово за да усетят красотите на брега, а не да се подлагат на екстремни преживявания, могат да отседнат в  няколкото хотелчета и къщи за гости в селото.

Село Черноморци, община Шабла

В североизточната част на нашето черноморие се намира едно малко китно село което носи името на морето – „Черноморци”. Селото се намира на 20 км от гр. Шабла, 10 км от с.Крапец и 10 км от с.Дуранкулак. И двете селища се намират в близост с морския бряг, разполагат с добра курортна база и естествено красиви плажове. В близост се намира и красивото Дуранкулашко езеро. През летния сезон в  селото пристигат и новите съсобственици на имоти от София, Габрово , Англия.   Имотите се закупуват заради спокойствието и тишината и близостта на морето.