Традиционната Седмица на пожарната безопасност започна от 10-ти и ще продължи до 16-ти септември. Тя има за цел популяризиране на професията на пожарникарите и спасителите, провеждане на информационно-разяснителни мероприятия сред обществеността, демонстрации на професионални умения и техника, работа с подрастващите, срещи с граждани и други.
На 10-ти септември, пред възпоменателната плоча на Тодор Енчев – загинал при изпълнение на служебния си дълг, бяха поставени венци и цветя от неговите колеги и близки.
За вторник беше предвидено празничното мероприятие с участието на деца от селата Дуранкулак, Ваклино и Крапец. То се проведе в двора на местната противопожарна служба.
В началото децата бяха приветствани от началника на РС ПБЗН гл.инспектор Стефан Петков, след което мл.инспектор Кристиана Енчева им разказа за пожарното дело в България. Последваха игри като намиране на опасни предмети, които могат да предизвикат пожари, „пожарникарски боулинг“, „сглоби пожарникар“. Научиха за видовете пожарогасители и различните пожари, които всеки от тях гаси. Безспорна атракция беше наблюдаването на „гасене на пожар“ с прахов пожарогасител. Всички малки посетители, а защо не и бъдещи пожарникари, имаха възможността да се качат в противопожарния автомобил и да го разгледат отвътре, да усетят тръпката от работата с пожарникарски шланг.
В небето полетяха балони в памет на загиналите при терористичния атентат на 11 септември 2001 година.
Предстои провеждане на занятие по учебна евакуация с деца от ДГ „Дора Габе“.
През цялата седмица са обявени дни на отворени врати. Има открити телефонни линии за консултации, мнения и препоръки.