ЖИВКО ЯНЕВ ОТ ШАБЛА СТАНА „ЦАР НА ВИНОТО“

Стана традиция на 14 февруари – празника на лозаря – Трифон Зарезан, Община Шабла и НЧ „Зора 1894“ в града, да организират конкурс за най-добро домашно вино.

Рано сутринта, на площада пред читалището, фолклорна група „Добруджанка“ с ръководител Жана Рачева пресъздаде изпращането на нивата за зарязване. Стопанката „поръча“ на стария цар, „мъжкото трифоновско хоро ти да го поведеш“, даде му пита, кокошка и бъклица с вино с думите –  „За здраве, за наздраве и за берекет!“

След това, празникът се пренесе на лозята западно от града. Символично, миналогодишният Цар на виното (поради отсъствие от града на „Царя на виното в Шабла 2019, Георги Георгиев, в ролята бе Георги Стефанов) заряза една лоза и благослови за здраве и берекет, и пожела:

„Виното да прелива през прага, а чепките да са големи колкото калпака ми!“

Примерът му последваха кметът на община Шабла, Мариян Жечев и заместниците му, Цветелин Йорданов и Петър Атанасов.

Лозовият масив беше осветен и благословен и от отец Павел Максимов.

По-късно участниците в празника, се пренесоха на градския площад.

Музикален поздрав отправи детски танцов състав „Бърборино“ към НЧ „Зора 1894“ Шабла, с ръководител Гергана Дафова.

В празничната програма се включиха и гост-изпълнителите, народните певци Тодор и Донка Кожухарови.

Специални гости на празника бяха представители на Съюза на резервистите от град Мангалия, Румъния с председател Константин Жива, както и членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва от община Шабла.

В категория „Мезе“ се включиха 6 участника. Тази година организаторите отличиха всички, приготвили домашни мезета, а това са:

Галина Димитрова от кравеферма „Овчарови“- Шабла, Атанаска Букорова от село Езерец, Росица Кръстева от село Горун, Ивелин Ненов и Елка Христова от Шабла. Журито присъди награда и на гостите от Румъния.

В категорията „Бели вина“, призьорите са: първо мястоПламен Григоров от Каварна, второ за Марин Маринов от Шабла и трето място за Йордан Михайлов, също от града ни.

При червените вина: първо място за Живко Янев от Шабла – той бе коронясан за Цар на виното, Шабла 2020 година. След като бе удостоен със званието „Цар на виното“, Живко Янев благодари на журито за трезвата оценка, на ръководството на читалището за подкрепата, която му оказват при организирането на спортни събития в общината и не на последно място на семейството си. Той пожела успех на всички винопроизводители.

Второто място в категория „червени вина“ отиде при Йорданка Георгиева от село Горун и на трето се класира, Иван Минчев от Шабла.

Наградите връчи Кметът на Общината.

В конкурса за най-добро домашно вино, реколта 2019 година се получиха 38 проби: 21 с червено вино и 17 с бяло, като имаше участници от село Стражица, Каварна и Мангалия.