На 9 май, шабленци отбелязаха 74 години от паметната дата 9 май 1945 година, като
поднесоха венци и цветя пред паметните плочи в Общината.
В Деня на победата над хитлеристка Германия, който в България се отбелязва и като Ден на Европа, бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите ни съграждани през Войната.
Председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Емил Тодоров разказа за събитията, героите и подвизите, които и днес се помнят.
Венци и цветя се поднесоха и на паметника на загиналите съветски летци край нос Шабла.
Своята признателност изразиха председателят на Общинския съвет, д-р Йорданка Стоева; кметът на община Шабла, Мариян Жечев; членовете на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; кметства; читалища; земеделски кооперации; СУ „Асен Златаров“; ДГ „Дора Габе“; ЦДЯ „Радост“, Център за социална рехабилитация и интеграция Шабла; предприятия и политически партии на територията на Общината; граждани.
В словото си, кметът на община Шабла, Мариян Жечев, каза:
„Днешният ден е символ на два празника и те не се противопоставят, защото са взаимно свързани. За тези години, от дистанцията на времето, много ясно можем да преценим характера на войната и значението на победата. Това е една победа на справедливостта и демокрацията. Днес свеждаме глави в знак на дълбока признателност към хилядите достойни български воини, които записаха в нашата история безброй победоности битки по бойните полета на няколко войни. Част от историята на тази война са и над 260-те участници от община Шабла, в двете фази на войната. В историята са имената и на 14-те загинали бойци от Общината.
Вечна слава на героите!
Никой не е забравен и нищо не е забравено!
Затова българския народ пази в своята историческа памет безчет подвизи и имена на герои. Хилядите войнишки паметници, възстановени и поддържани с всеотдайния труд на родолюбивото българско общество, изразяват нашата почит не само към храбрите български воини, но и към войните от другите армии, загинали на територията на днешна България в двете световни войни. Потвърждение на това е и този скромен паметник, пред който всяка година на 9 май почитаме паметта им!“