По повод 5 юни – Световния ден за опазване на околната среда в Шабла ще се проведат няколко инициативи в дните от 5 до 8 юни 2024 година.
На 5 юни в Зеления образователен център започна Образователен форум „Богатствата и рисковете на Добруджа“. В него се включиха ученици от 5 и 7 клас при СУ „Асен Златаров“ Шабла и възпитаници на СУ „Йордан Йовков“ Каварна.
Георги Енчев – земеделски производител от Шабла запозна учениците с местното земеделие. Той разказа за трудностите, които то носи, но и удовлетвореност, когато сложиш на трапезата си произведената собствена продукция.
Представителят на „Зелени Балкани“ Георги Стоянов разказа за „Биоразнообразието на Добруджа“, факт, с който всички ние можем да се гордеем. Презентация, която предизвика сериозни дискусии представи Илиян Илиев от Обществен център за Околна среда и устойчиво развитие – какво наричаме глобално затопляне и как можем да го променим.
Наблюдение на птици и посещение на местен земеделски обект са предвидени в програмата за следобед.

През втория ден на образователния форум „Богатствата и рисковете на Добруджа“ учениците, разделени на четири отбора по два от СУ „Асен Златаров“ Шабла и СУ „Йордан Йовков“ Каварна показаха какво са научили. Знанията си показаха в три кръга – „Интерактивен климат“, изследователски задачи и „Да играем Kahoot”.
Отборите на Каварна получиха грамоти за „Най-любознателни добруджанчета“ и за „Най-добър екип добруджанчета“. Учениците от Шабла бяха отличени като – „Младите учени на Добруджа“ и „Посланици на природата в Добруджа“.
В заключение можем да кажем, че децата, които се включиха във форума не само затвърдиха и обогатиха знанията си, но и показаха, че се интересуват от нашата природа и имат отговорното мислене да я опазват за бъдещите поколения.