Датата 26 юни 2020 година ще остави един от най-скъпите спомени у дванадесетокласниците на СУ „Асен Златаров“ Шабла.Това бе деня, в който те официално бяха изпратени от родното училище. Макар и с месец закъснение поради епидемиологична обстановка в страната, те изживяха своя звезден миг.

Гости на зрелостниците бяха кметът на община Шабла, Мариян Жечев и заместниците му – Петър Атанасов, и Цветелин Йорданов.

По традиция, първи приветства зрелостниците, директорът на СУ „Асен Златаров“ –  Петранка Валентинова. В словото си тя каза:

„Скъпи ученици приключвате учебната си година по много по-различен начин. Включихте се активно в дистанционната форма на обучение, която беше приета за училищата от 13.03.2020 г. и за пореден път доказахте, че сте отговорни и упорити млади хора, мотивирани да приключат успешно средното си образование.

Нека всеки ден постигате малки или големи победи и никога да не изпитвате страх, колебание или липса на вяра.“ В речта си, директорът на училището изтъкна още, че

шабленските средношколци са повишили средния си успех в сравнение с миналата година – „добър“ 4,38 към „добър“ 4,25 през учебната 2018-2019 г.

„Поздравявам ви с доброто представяне на матурата, скъпи абитуриенти! Вашите постижения ни направиха изключително щастливи и горди. От утре това училище ще бъде във вашите албуми и спомени. Всеки от Вас тръгва по свой собствен път.    Нека животът Ви бъде едно безкрайно, красиво приключение. И помнете, че ние ще ви очакваме да се завръщате успешни и щастливи!

На добър път в живота!“, завърши словото си директор Валентинова.

От името на родителите говори, Елка Николова. Тя пожела на абитуриентите „На добър час!“, а дванадесетокласниците със сигурност няма да  забравят думите й: „Запомнете това вълнение, крийте го в джобовете си, хванете го в шепа и никога не се разделяйте с него през всичките години, които следват отсега нататък…“

Всеки абитуриент получи индивидуално послание, което да му напомня за този миг и вдъхва сили за в бъдеще.

Както повелява традицията в СУ „Асен Златаров“, абитуриентите предадоха факела на знанието на година по-малките ученици от XI-и клас.

Част от програмата бяха и номинациите за най-добрите учители.

Изпращането, естествено завърши с  връчването на дипломите за завършено средно образование и свидетелствата за професионално обучение. Честта да официализира дългогодишния труд на своите възпитаници се падна на директора на СУ „Асен Златаров –  Петранка Валентинова.

Първа своите документи получи Ива Ивелинова, отличничка на курса, която завършва с успех „отличен“  5.70.

Безброй снимки запечатаха това мило, както за дванадесетокласниците, така и за техните родители и приятели тържество.