В община Шабла стартира работата по изпълнението на проект „Равни възможности за нашите деца чрез партньорство и образование в мултикултурна среда“, Договор № BG05M2OP001-3.002-0226-C01 по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.
На 28 ноември 2017 година се проведе встъпителна информационна среща за представяне пред обществеността на основната цел на проекта, дейностите, които ще се реализират и очакваните резултати.
Безвъзмездната финансова помощ е 100%, с общ размер – 268 590,00 лв.
Основна цел на проекта е социално-икономическа и образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получаващи международна закрила, чрез създаване на условия в училищата на община Шабла, подпомагащи учениците от етническите малцинства в израстването им като пълноценни граждани с успешна професионална, социална и творческа реализация.
Проектът  има обхват от 243 участници, като първата целева група са 223 ученици, в т.ч. принадлежащи към етническите малцинства и 20 родители на деца от ромски произход.
Водеща институция при изпълнение на проекта е Община Шабла, като партньори са СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла, ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак, Народно читалище „Зора 1894“ гр. Шабла и Сдружение – Център за междуетнически диалог и толерантност „АМАЛИПЕ“.
В рамките на проекта предстои да се изпълнят следните дейности:
    Дейност „Активни родители за успешни деца“;
    Кампании с родители и местна общественост за подкрепа на образованието в етнически
смесена среда;
    Организиране и провеждане на допълнително обучение по български език за ученици, за които българският език не е майчин, и такива, застрашени от отпадане, за преодоляване пропуските, повишаване знанията и подготовка за продължаване на образованието;
    Сформиране на четири извънкласни школи, насочени към развитие на допълнителни умения на учениците от етническите малцинства и техните връстници с цел съхраняване и развитие на културната им идентичност в интеграционна мултикултурна среда;
    Организиране и провеждане на допълнителни занимания, изнесени извън общината – учебни лагери по интереси за деца застрашени от отпадане, с цел социализация и интеграция.
    Информираност и публичност;
    Организация и управление.
Със заповед на кмета на община Шабла е сформиран екип за организация и управление на проекта, който включва: ръководител, координатор, счетоводител и експерт „Мониторинг и контрол“.

–––––––––––––––––––––––––– www.eufunds.bg ––––––––––––––––––––––––––

Проект  „Равни възможности за нашите деца чрез партньорство и образование в мултикултурна среда“,, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.