Община Шабла изпрати месец август със заключителната част на седмото издание на Националния литературен конкурс „Георги Давидов“. Церемонията по награждаването бе водена от Мариана Лазарова и се проведе в двора на Зеления образователен център, изпълнен с почитатели на хубавата поезия, приятели и познати на Георги Давидов.
Гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кмета на общината Мариян Жечев, Елка Няголова – близка приятелка на поета, съпругата му-Дарина Давидова, жители и гости на Шабла, сред които беше и големия приятел и дарител на общината Улрих Беман.
В тазгодишното издание свои творби са подали 57 творци, разделени в две възрастови групи: 4-ма участника до 15 години и 53-ма до 40 години. Целта на конкурса е да стимулира творческите изяви на млади поети, които пишат на морска тематика, за живота и вълненията на хората, живеещи край морето. Победителят в конкурса получава статуетка „Пегас“ и парична премия от 2 000 лв., осигурени от община Шабла.
Произведенията бяха оценени и класирани от жури в състав: председател Елка Няголова – писател, преводач, основател и председател на Славянска литературна и артистична академия, главен редактор на списанието за литература, изкуство и общество „Знаци”, член на Съюза на българските писатели; Надя Попова – главен редактор на вестник „Словото днес“ и кмета на община Шабла Мариян Жечев.
В приветствените си думи към участниците и публиката, кметът Жечев подчерта, че подкрепя хората, които чрез перото изразяват своите чувства към морето и че чрез тях той вижда светлината на фара и надеждата за по-светло бъдеще.
В стиховете на младите хора, Председателят на журито с вълнение сподели, че навсякъде усеща присъствието на нашия съгражданин, скъп нейн приятел.
„Дълбок поклон на Жоро (Георги Давидов) и всички шабленци.“ – каза още Елка Няголова.
Стиховете на Веселин Веселинов от гр. София са определени за най-достойни и той е отличен за лауреат на тазгодишното издание на конкурса. Наградата бе връчена на приятелка на победителя – поетесата Татяна Йотова, която изпълни негови стихове и поздрави присъстващите с музикални изпълнения на китара.
Подгласнички на лауреата със специални награди станаха Ренета Бакалова и Жени Щерева и двете от гр. Пловдив. Техни „късчета“ от душата им ще бъдат публикувани в специализирани литературни издания, обяви Елка Няголова.
Стефан Жечев – поет и общественик от Шабла, разказа за приятелството си с поета Георги Давидов и поздрави присъстващите със своето стихотворение „Селските поети“. Елка Няголова завърши поетичната част на вечерта с едно от последните си стихотворения „Слънчогледова песен“.
Приятна и вълнуваща изненада беше церемониалния момент, в който госпожа Няголова, в качеството си на основател и председател на Славянска литературна и артистична академия обяви като „Ангели-радетели на славянството“ кмета на общината Мариян Жечев и Таня Янакиева – дългогодишен началник отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ при общинска администрация, Шабла. И двамата получиха грамота, отличителен знак и статуетка.
Празничната вечер завърши с музикалния проект „Картини от Пиацола“ на музикантите Калоян Куманов (акордеон), Виктория Каридова (цигулка) и Ралица Ботева (пиано), които изпълниха вечните мелодии на Астор Пиацола и поднесоха едно от най-хубавите и известни танга на композитора – Либер танго.
НАЙ-ЛОГИЧНОТО ЛЯТНО БЕЗУМИЕ
Любовта ми се влива в морето безкрайно.
И се смесва с горчиво-солена вода…
Георги КОНСТАНТИНОВ

С аромата на захарни пъпеши
и вкуса на узрели смокини
да си спомним за нашето бъдеще,
да говорим за Бог синонимно!
Под небето на Крапец – разлистено,
край оброчните кръстове святи,
да останем по кожа, до истини,
да пресрещнем всесилни зората.
А брегът – избродиран със стъпките,
артистично превърнат в прегръдка,
да се дипли в очите ти стъклени,
дето носят ми смисъл и въздух!
Изрисувана цяла с целувките,
канавата на твоето тяло
да се вкопчи в морето, ликувайки,
да разтвори греха си във август:
най-логичното лятно безумие,
непознато до днес, мимолетно,
въздивено от лавата в устните –
лекомислено, пивко и цветно!

Веселин Янков Веселинов (1989) е роден в гр. Сливен. Доктор по клинична психология (СУ „Св. Климент Охридски”), негови научни статии са помествани в сборници на университета. Работи като училищен психолог в ПГТЕ „Хенри Форд“ и като хоноруван преподавател в НБУ. Награждаван е в множество литературни конкурси: „Лирични гласове”, „В полите на Витоша”, „Аз, глас и съвест на епохата”, „Боян Пенев”, „Георги Черняков”, „Огърлица от разЛОМени слова”, „Небесни меридиани“, „Хоризонти на любовта” и др. Публикува в печатни и електронни издания. Дебютната му стихосбирка „Кънтя като мълчание” се появява през февруари 2022 година.