На 17 юли, ден преди навършването на 183 години от рождението на Васил Левски, пред бюст-паметника на Апостола на Свободата в центъра на Шабла се състоя церемония по поднасяне на венци и цветя в знак на преклонение на шабленци пред подвига и саможертвата на великия българин.

След откриването на събитието водещите дадоха думата на проф. д-р Ивелин Аргиров Иванов – ръководител на катедра „Стара и средновековна история във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Шабленецът, проф. д-р Иванов, изрази почитта – своята и на цяла България пред делото на човека, направил „най-върховната саможертва, която може да се даде – тази за Родината“. Той изтъкна също и историческата роля на Васил Левски за организирането на Априлското въстание като причина за Руско-турската война и последвалото Освобождение на България. Проф. д-р Иванов представи и по думите му „живия, истинския Левски“ с прочитане на спомени за Дякона на четници и негови съратници – Васил Николов, Иван Андонов, Никола Обретенов.

В изпълнение на водещите Ивайла и Христо, пред паметника прозвучаха и откъси от одата „Левски“ , част от вечната „Епопея на забравените“ на Иван Вазов, чийто юбилей чествахме по-рано през месеца в Общината.

Венци и цветя пред паметника положиха: Кметът на община Шабла, Общински съвет Шабла, СУ „Асен Златаров“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Шабла, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа, НЧ „Зора 1894“ Шабла, Общински детски комплекс, граждани и гости на града.