• 11.06.2024
  • 17:30

Заповядайте на богато и наситено с много красота и информация събитие, посветено на чешката култура! Под егидата на Чешки център София в Зелен образователен център гостуват няколко културни институции, които ще ни представят известни личности – образци на чешката култура, оставили ярък отпечатък върху световната и в частност българската култура.
„АНТОНИН ДВОРЖАК – НЕГОВАТА МУЗИКА И ЖИВОТ В КАРТИНКИ“
Чешки център София ни гостува с изложба на комикси на известната илюстраторка Рената Фучикова. Изложбата запознава по нетрадиционен начин с живота и творчеството на световноизвестния композитор Антонин Дворжак. Включва илюстрации на най-популярните произведения на Антонин Дворжак: „Славянски танци“, Te Deum, „Русалка“ и „Из новия свят“. Преди откриването в 17:00 часа гостите ни от Чешки център София са подготвили детска творческа работилница, подходяща за деца над 5 години. Вход свободен.
,,БРАТЯ ШКОРПИЛ – ПАЗИТЕЛИ НА ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ“
Регионален исторически музей – Варна представя една съвременна, интерактивна, модулна експозиция, която представя по достъпен, динамичен и интересен начин известни и по-малко известни факти и събития, свързани с живота и научната дейност на братя Шкорпил в България.
ЧЕШКО СТЪКЛО
Дворецът в Балчик ни гостува с творби от чешко стъкло, плод на 10-годишно творческо и институционално партньорство със Средното училище по стъкларство, живопис и промишлен дизайн в гр. Валашске Мезиржичи и Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ – Варна.
„РАДОСТИТЕ И ТЕГОБИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА БОХЕМИСТИКА. ПОРТРЕТИ НА ПРЕВОДАЧИ“
Емил Басат ще представи новата си книга, която е продължение на усилията му да обхване образите на българските преводачи и историята на преводното дело.

Очакваме Ви!