Проект „Innovative joint learning for environmental-friendly behaviour of communities in the Black Sea Basin /Иновативно съвместно обучение за природосъобразно поведение на общностите в Черноморския басейн/“

Община Шабла ще участва като партньор в проект съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027. Водещ партньор на проекта е Румънският център за подготовка и повишаване на квалификацията на морския персонал – CERONAV.
Основната цел на проекта е да се разработят и изпълнят съвместни действия и кампании за повишаване на обществената осведоменост относно опазването на екосистемите в Черноморския басейн и намаляването на всички форми на замърсяване и да се допринесе за постигането на специфичната цел на програмата за засилване на защитата и опазването на природата, биологичното разнообразие и зелената инфраструктура и за намаляване на всички форми на замърсяване.
По този начин знанията, опитът и сътрудничеството на пет организации от четири държави от Черноморския басейн (CERONAV – Румъния, Община Шабла – България, Асоциация за изследване и развитие на Черноморското крайбрежие и р. Дунав – България, Национална агенция по околна среда – Грузия и Университет Piri Reis – Турция) ще бъдат приложени на практика за разработване на решения и осъществяване на съвместни действия, които ще допринесат за защита, опазване на природата и намаляване на замърсяването. За период от 26 месеца ще бъдат разработени инструменти, които ще позволят по-добро разбиране на проблемите на околната среда, за да се стимулира желанието за действие и подкрепа на инициативи за опазване на околната среда във всички сегменти на широката общественост.
Дейностите включват създаването на мрежа от информационни центрове за околната среда, свързани чрез неформална цифрова образователна платформа за регионите от Черноморския басейн, която ще предоставя данни, събрани от сензори, разположени на различни места в четирите участващи държави. Освен това ще се организират събития, информационни сесии в училищата и пилотни действия за опазване на околната среда, включително демонстрации за събиране на отпадъци от плажовете и водната повърхност. Ще бъде разработено ръководство с препоръки за властите, предложени мерки за установяване на ефективно и дългосрочно сътрудничество с цел по-добра защита на околната среда и намаляване на замърсяването, както и иновативна методология за оценка на качеството на въздуха и водата въз основа на анализ на събраните данни.
Проектът, съфинансиран от програмата Интеррег NEXT “Черноморски басейн” 2021-2027, е с общ бюджет от 823 980 евро, а общият размер на безвъзмездното финансиране е 741 582 евро.

Информация за контакт:
Партньор: Община Шабла
имейл: [email protected], тел: +3595743/41-45

Отговорността за съдържанието на този материал се носи от автора(ите). Съдържанието на този материал не отразява непременно официалната позиция на Европейския съюз. Възпроизвеждането е разрешено, при условие че се посочи източникът и се посочат всички промени.

Резюме на проекта на български език

Резюме на проекта на английски език