На 15 май в гр. Шабла, Европа Директно Добрич и кметът г-н Мариян Жечев – член на мрежата „Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“ (BELC), проведоха 2 срещи, свързани с предстоящите избори за Европейски парламент.
Едната бе с ученици от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, на които предстои за първи път да упражнят правото си на вот, а другата с граждани на общината.
Бяха представени накратко институциите на Европейския съюз, какво представлява Европейският парламент, с какви правомощия разполага Европейският парламент, кого избираме на европейските избори и колко често се провеждат те, колко депутати ще бъдат избрани, за какви партии гласуваме на изборите, кой може да гласува, къде и как може да се гласува, защо е важно да се гласува и какво ще се случи след изборите.
Младежите споделиха своята мотивация за гласуване, а гражданите акцентираха върху отговорността при участието в демократичните процеси чрез гласуване.
Бе обърнато внимание на дезинформацията по темата и че всеки трябва да бъде критичен по отношение на това, което чете в Интернет, да се доверява само на надеждни и проверени източници.
Изборите за Европейски парламент през 2024 г. ще определят как заедно ще се изправим пред едни от най-трудните времена за нашето съвремие. Те ще окажат силно въздействие върху общата политическа посока на Европейския съюз, включително върху бъдещето на градовете и регионите. Демокрацията не е даденост, а всички сме призвани да я отстояваме.