• 14.09.2024
  • 15:00

Общинска администрация град Шабла кани всички граждани и гости на общината на Празника на плодородието, Шабла 2024 на 14 септември – Кръстовден от 15:00 часа в Градския парк

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРАЗНИКА
Празникът на плодородието се организира за поредна година и цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните. Основание за това ни дава Решение на Общинския съвет № 505 от 29.04.2014 г., което определи датата 14 септември за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, отбелязва се като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера.
По утвърдената традиция и тази година ще дадем възможност на всички местни и гостуващи ни производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма. Богата художествена програма и красиво аранжирани щандове с плодове и зеленчуци радват посетителите.
Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории: най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.); най-добре аранжиран щанд; най-богат щанд; най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.
Специално жури, под председателството на Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.
В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути.
УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
Покани за участие са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари, както и общините на област Добрич и близките региони.
Желанието за участие трябва да бъде потвърдено до 5 септември 2024 г.
За участници в празника с щанд – тел. 057434145
За участници в програмата на празника – тел. 057434028
Допуска се участие в повече от един конкурс. На кандидатите за участие ще бъде предоставена безплатно изложбена площ, върху която да аранжират своите продукти или ястия между 13:00 и 15:00 часа на 14 септември т.г.
Празникът ще приключи с концерт на народния певец Здравко Мандаджиев.
Пътните разходи на гостуващите групи са за тяхна сметка.
За контакти и повече информация:
тел. 05743 41 45
Заявки за участие на e-mail: [email protected]