На 27 август 2019 година Шабла отбеляза 50 години от обявяването си за град.

Беше припомнена историята на Шабла преди обявяването й за град и тази за последните пет десетилетия. Всичко, което плод на усилията и трудолюбието на хората. Тези, които са продължили делото на дедите си, на бащите си с амбицията  да го развиват и превръщат в уютно и добро място за живеене. Тези, които са заложили у децата си любовта към родния край и родното място.

Честването на 50 години Шабла град започна с ритуала по издигане знамената на Република България, Европейския съюз и Шабла с участието на Представителния оркестър на военноморските сили град Варна. Диригент и ръководител на оркестъра е кап.III ранг Мирослав Трифонов.

Прозвучаха стиховете „Шабла“ и „Моят град“ на учителя и поета от нашия град  Стефан Жечев.

Официални гости на празника бяха народните представители Даниела Димитрова, о.з. вицеадмирал Пламен Манушев и Даниел Йорданов, областният управител Красимир Кирилов и заместниците му, кап. I ранг Камен Кукуров – началник щаб на Военноморските сили, Красимир Кръстев-председател на Общински съвет-Каварна, проф. Тодор Танев – бивш министър на образованието, делегация от община Терешин, Полша, водена от заместник-кмета Марек Яворски, членове на Съюза на резервистите в град Мангалия, Румъния, Таня Даскалова-директор на Бюро по труда – Каварна и други ръководители на общински институции.

По- късно присъстващите се отправиха към обновената Пленарна зала, където станаха свидетели на тържествената сесия на Общинския съвет. На заседанието присъстваха 10 от 11 общински съветници.

Прозвуча Химна на Шабла в изпълнение на Градския хор с диригент Силвия Вангелова. Бъдещият първокласник Давид Мартинов рецитира стихотворението на нашия съгражданин Атанас Любенов „Песен за Шабла“.

На тържествената сесия присъстваха кметове, председатели на общински съвет и съветници от 1991 година до днес.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на тези, които не между нас, но някога са работили за доброто на своя град.

Мария Недялова – преподавател по Български език и литература в СУ „Асен Златаров“ прочете протокола на Окръжен съвет гр.Толбухин.

Кметът на община Шабла Мариян Жечев поздрави гостите и честити празника на присъстващите.

Мили думи бяха отправени още от Пламен Манушев, от Областния управител Красимир Кирилов, от Марек Яворски и председателя на Общински съвет-Каварна, Красимир Кръстев.

Беше прочетен поздравителен адрес от Даниела Тритакова – първото дете, родено в Шабла. Тритакова с гордост заявява, че Шабла е нейният роден край и призовава връстниците си да се връщат по-често в Шабла.

Специални видеопоздрави бяха получени от носителя на почетен знак Улрих Беман и от студентите от Московския държавен областен университет.

В залата бяха прочетени имената на кметовете на Шабла по хронологичен ред  – от Илия Марков до настоящия кмет Мариян Жечев и на председателите на Общински съвет от 1991 година до днес. От името на всички управлявали общината говори Никола Кърджилов, изпълнявал функциите на кмет и председател на Общинския съвет.

С решение на Общински съвет №604 от 22 август 2019 година с почетен знак бяха наградени 17 наши съграждани за активна обществена дейност, управленски успехи, успехи в образованието, културата и изкуствата, в здравеопазването, спортни постижения и други. Призовете връчи Кмета на Общитата.

Поздрав към наградените беше вокалното изпълнение на Панко Добрев-композитор, културен деец, носител на почетен знак.

Плакети за добро сътрудничество и приятелство получиха:СНЦ „Шабла 1900“ с председател на УС Живко Славов; Общинска организация на СОСЗР с председател Емил Тодоров, организация на запасняците и резервистите от Мангалия, Лиана Наум – директор на Дома на армията в град Мангалия, ръководството на община Терешин, Полша, общинската организация на „Съюз на пенсионерите“ с председател Мария Димитрова, общностите на рускоговорящите в Шабла и Каварна с представител Алексей Поляков, ЦАПК „Прогрес“  с директор Пламен Матеев, проф. Тодор Танев, Съюз на народните читалища в България с председател Николай Дойнов.

В юбилейната 2019 година с грамоти и парична награда бяха удостоени фолклорна група „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ с ръководител Жана Рачева, детски танцов състав „Бърборино“ воден от Гергана Дафова и клуб по лека атлетика „Нефтяник 2014“ с треньор Веселин Василев.

Председателят на комисията по бюджет, финанси и данъчна политика в местния парламент Стефан Иванов прочете предложение за отпускане на годишна награда по случай 24 май в размер на 1 000 лв. или две по 500 лв.

Предложението беше гласувано и прието. Първата вноска от 1 000 лв. е дарение от настоящите общински съветници. Друг техен жест е символичен подарък-перла, която получи кметът Жечев.

 

Официалните гости и гражданството се отправи към реновираната спортна зала в града. Ритуалът по откриване на обновения Спортен комплекс започна с отслужване на празничен водосвет от свещенослужителите в шабленския храм „свщмчк. Харалампий“ – отец Павел и йеромонах Никифор. След литургията, водещите на церемонията припомниха, че Спортната зала е открита през 1988-ма година и е с разгъната площ 2840 кв.м. Ремонтните дейности за около 1 млн. лв. включват ремонт на покривната конструкция, подмяна на дограмата, полагане на топлоизолация, реконструкция на съществуващото игрално поле, монтаж на нова силова и осветителна, заземителна и мълниеотводна инсталации, инсталиране на система за видеонаблюдение, монтаж на звуковооповестителна и озвучителна инсталации, както и на пожароизвестителна система. Реконструирана е и съществуващата ВиК инфраструктура. Монтирани са машини и съоръжения за отопление, вентилация и климатизация. Оборудвани са фитнес и терапевтична зала.

Лентата при откриването прерязаха, кметът на община Шабла Мариян Жечев, областният управител Красимир Кирилов и управителят на фирмата – изпълнител на обекта „Парсек Груп“ ЕООД, Бончо Бончев.

По-късно през деня, в Градския парк бяха наградени участниците в литературния конкурс за написване на стихотворение, кратък разказ, есе, очерк.

Юбилейните чествания завършиха с Рок симфони концерт – музикална палитра на Държавна опера –Варна с диригент Свилен Симеонов и джаз формация „София“.