В началото на лятото, от „Екоколект“ АД, отправиха покана към община Шабла, ученици от училищата в Общината да посетят първия интерактивен детски музей в България, „Пътят на отпадъците“. Музеят е създаден от „Девня Цимент“ АД и се намира на територията на завода в град Девня. Учениците от СУ „Асен Златаров“ Шабла и ОУ „Климент Охридски“ Дуранкулак, осъществиха визитата си в музея на 12-ти октомври (петък). От шабленското училище, 22 деца от II-ри, III-ти и IV-ти клас, водени от учителките Милена Тодорова и Костадинка Стоянова участваха в еко-екскурзията до Девня. Учителките от основното училище в Дуранкулак, Силвия Славова и Нина Петрова, придружаваха 13 свои ученика от начален етап на обучение.

Организацията в музея бе на професионално ниво – поканени бяха актьори Театър „Наш Свят“, които нагледно да презентират борбата със замърсяването и начините за използване на отпадъците, като включат и децата в игри, свързани с това. Още с влизането си в музея, преди да е започнала подготвената за тях програма, децата се впечатлиха от обстановката и аранжировката вътре. Пейки, люлки, масички и столчета – всичко тук беше направено от отпадъчни материали. В музея (той е разположен непосредствено пред самия циментов завод), учениците видяха рисунки, макети и диорами, които показваха как се произвежда цимента в завода в съседство. Тук им стана ясно, че високата температура, необходима за производствения процес се постига чрез изгарянето на отпадъци.

Организаторите подариха на всяко дете „книжка за оцветяване и съчиняване на истории“, като идеята е всяко дете да записва в нея какъв е лично неговият принос  в борбата срещу замърсяването. Учениците се запознаха с мистър Клинкер, символ, на опазването на околната среда и емблема на самия музей. Извиканият с ръкопляскания от децата, мистър Клинкер им обясни основните правила на рециклирането и с удоволствие установи, че повечето от тях знаят в кои цвят контейнери какъв тип отпадъци се изхвърлят. Децата научиха повече за замърсяването на моретата, почвата и водите. За влиянието на непреработената смет върху климата на Земята и живите същества на нея. Учениците разбраха за парниковите газове, също че за естественото разграждане на пластмасова бутилка са необходими 200 години, а за алуминиево кенче – 500!

Започнаха и игрите, придружени от песни, в изпълнението на които нашите деца активно се включиха. На някои от песните, те акомпанираха на музикални инструменти, изработени от отпадъчни материали. Мистър Клинкер им представи и Чипоноско – човече, направено също от преработени отпадъци. В една от игрите, Мистър Клинкер се сбори с Буклокрак – отрицателният герои, символизиращ замърсяването. Доброто, респективно мистър Клинкер, естествено надделя убедително в битката.

Докато се забавляваха, децата научиха също, че сините контейнери в големите градове са за хартия и защо стъклените бутилки трябва да се пускат цели в зеления контейнер. Те отиграха и минивариант на кампанията „Използвай пак, или рециклирай“.

Накрая на посещението/занятието, децата от община Шабла се фотографираха с мистър Клинкер. Той пък, подари на всяко от тях тениска и учебни пособия, изработени от рециклирани отпадъчни материали.

Нашите деца се завърнаха в петък, 12-ти октомври, вечерта в Шабла, заредени с идеи, какъв ще е техния принос в опазването на околната среда. Не се съмняваме, че в „деня на майстора“, при нас, от Девня дойдоха бъдещи майстори – еколози.