Хуманитаристът  бе отличен на представянето на книгата си „Ярост“.
Трудно ще изброим епитетите, с които шабленци и жителите на Общината биха описали писателя-журналист и президент на международната организация „Интерхелп“, Улрих Бееман. Точно преди година, той представи в Шабла, издадената му тогава на немски език книга „Novemberwut“. В „New York Times“, „Spiegel” и „New Zeland Herald“   тогава, отзивите за „Novemberwut“ бяха много ласкави, книгата няколко седмици беше на първо място сред биографиите в Amazon. Със съдействието на община Шабла, романът бе преведен на български със заглавието „Ярост“. На 20 юли, в двора на Зеления образователен център в Шабла (залите в Центъра се оказаха тесни за желаещите да присъстват на презентацията шабленци), г-н Бееман представи и „Ярост“.
Водещ на тържеството бе мл. инсп. РС ПБЗН Шабла, Кристияна Енчева. Своите впечатления за книгата споделиха други двама приятели на Шабла –  председателят на Съюза на читалищата в България, Николай Дойнов и журналистът и историк на превода, Емил Басат. Дойнов каза, че след като човек прочете „Ярост“, никога повече няма да остане равнодушен към насилието във всяка негова форма, както и че е впечатлен от дълбокия психолгически поглед на автора към героите и фабулата. Той определи романа като „умело отражение на социалното и драматичното в живота на съвременния човек.“ По мнението на Николай Дойнов, „Ярост“ е много подходящ за филмиране.
По думите на съдействалия за превода Емил Басат, издаването на „Ярост“ е най-малкото, с което община Шабла може да се отблагодари на човека, помогнал толкова много в нашия регион. Според Басат, впечатляващо в книгата (написана по действителен случай), е „детайлното описание, присъщо на истински разследващ журналист, живото въображение и умело повествование на автора, дълбоко проникнал в психологията на героите си“. Емил Басат се присъедини към мнението на Николай Дойнов, че романът е „кинематографичен“.
Учителката по български език и литература в СУ „Асен Златаров“ Шабла, Мария Недялова прочете пред аудиторията откъси от книгата.
Кметът на община Шабла, Мариян Жечев, откри тържествената част на вечерта. В краткото си слово, той каза, че през годините Улрих Бееман се е утвърдил като безспорна фигура на дарител в община Шабла и заедно с Общинския съвет, са взели единодушно решението, по повод на 50-години от обявяването на Шабла за град, да връчат на Улрих Бееман почетния знак на община Шабла. След като връчи паметното отличие, кметът даде думата на председателя на Общинки съвет Шабла, д-р Йорданка Стоева, която изказа благодарността на жителите на Общината към г-н Бееман за благородната му дейност на наша територия и за вече 16-годишното ползотворно сътрудничество. Тя припомни някои от даренията и заслугите на г-н Бееман за осъществяването на социални проекти в Общината – помощта след наводненията, възстановяването на църквата „Св. Димитър“ в с. Горичане, пожарният автомобил за РС ПБЗН Шабла, линейката за Спешна помощ, автомобилът за Социалния патронаж, подпомагането на читалища, библиотеки и пенсионерски клубове. Д-р Стоева подари на Улрих Бееман мида с перла в нея, като символ на Шабла.
Развълнуваният Улрих Бееман заяви, че е щастлив да е сред приятели и съмишленици, и благодари на община Шабла за оказаната му чест. Той изказа своите благодарности и към всички, допринесли за това, българското издание на книгата му да стане факт. „За мен и моето семейство, Шабла и Горичане (селото, в което е българският му дом) са част от моята Родина! Радостен и горд съм, че сме сега тук заедно!“ – каза г-н Бееман. Той обяви, че приходите от продажбата на „Ярост“ на 100% ще се използват за социални проекти в община Шабла, а ако има второ издание на книгата – постъпленията пак ще останат под същата форма в Общината. Улрих Бееман обяви, че следващото дарение ще е за създадения преди 10 г. с помощта на ръководената от него „Интерхелп“, Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) в Шабла. Това ще бъде микробус, специално пригоден за нуждите на потребителите на Центъра, които са със специални потребности. Друго анонсирано от г-н Бееман дарение е пълен комплект униформи за пожарникарите от РС ПБЗН Шабла, както и зимни работни  дрехи за 30-те служители на общинската фирма БКСТРО.
Опашка от закупилите си „Ярост“ шабленци се оформи пред импровизирания кът, където авторът на книгата Улрих Бееман, раздаде автографи на читателите.
Мажоретният състав при ОДК Шабла, певческа група „Кардарина“ при НЧ „Победа 1941“ с. Горичане и Градският смесен хор „Патриот“, допринесоха с изпълненията си, вечерта да остане незабравима.