С изложба посветена на 22 април – Световния ден на земята, на 18-ти Зеленият образователен център (ЗОЦ) в Шабла отбеляза шест години от своето създаването.
На събитието присъстваха кметът на община Шабла Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, жители и гости на града.
Изложбата откри Даниела Тодорова, ръководител на ЗОЦ. Тя приветства присъстващите и представи гостите – бивши и настоящи студенти и техните преподаватели, сред които беше и Кирил Матеев.
Кирил Матеев е роден в Шабла. Той е доцент в катедра „Рисуване“ на Националната художествена академия (НХА). Има много самостоятелни изложби и участия в Международни симпозиуми и пленери.
Доц. Матеев нарече изложбата „от нищо, нещо“, но която сама говори за себе си. Той разказа, че неговите студенти са носители на награди от Британския университет.
Експонатите са дело на студенти от първи курс на НХА, специалност „Художествена обработка на метала” с ръководител Емил Бачийски, изработени като въвеждаща учебна задача.
Уникатите представляват биологични форми, посветени на животинския свят. За направата им са използвани скрап, тел или комбинация от ненужни материали.
Малките пластики от рециклиран метал, посветени на Земята и нейните животински обитатели, са представени в Зеления образователен център в Шабла за първи път, след като са били изложени за 25 годишния юбилей на катедрата „Рисуване“ в НХА.