Уважаеми съграждани,
Община Шабла полага непрекъснати усилия за осигуряване и поддържане чистотата на населените места и териториите за обществено ползване. Служителите от Общинско предприятие БКСТРО са пряко ангажирани с дейностите по сметосъбиране, почистване на нерегламентирани сметища и редовно извозване на отпадъците до Претоварна станция – Балчик. Всичко това е свързано с разходването на постоянен финансов ресурс, който се осигурява от местните данъци и такса „Битови отпадъци“ на всеки един от нас.
Разходите за обезпечаване на тези дейности непрекъснато нарастват, поради което община Шабла е въвела системи за разделно събиране на отпадъците.
На двадесет и седем места в града са поставени пластмасови кафяви водоустойчиви контейнери с обем 1,1 куб м. за растителни биоотпадъци, в т. ч. обелки от плодове и зеленчуци, окосена трева или листа и други.
В гр. Шабла и с. Горун, на седемнадесет места, са поставени жълти пластмасови контейнери тип „Бобър“ за разделно събиране на хартиени, пластмасови и метални отпадъци от опаковки и зелени контейнери тип „Иглу“ за разделно събиране на стъклени опаковки.
Съдове за събиране на негодни за употреба батерии има във всички търговски обекти, където се продават батерии, както и в училищата, детските заведения, кметствата и кметските наместничества.
Община Шабла периодично организира кампании за предаване на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, при които мобилни екипи обслужват домове и офиси на място, след предварително подадена заявка.
Целта на разделното събиране не е само да се намали общият обем битови отпадъци от всяко домакинство и обществен обект, но и да се осигури суровина за производство на нови продукти, за които се използват допълнителни природни ресурси.
Основният участник в процеса на разделно събиране сме ние хората, масовите потребители на опаковани стоки. Без участието на хората е невъзможно системите за разделно събиране да работят успешно. Ето защо, трябва да променим начина, по който сме изхвърляли отпадъците си години наред. Когато убедим всички да участват и действаме заедно, разделното събиране ще бъде по-ефективно. От нас зависи да положим необходимите усилия.
Община Шабла Ви призовава, ако досега не сте изхвърляли разделно отпадъците си, започнете да го правите. Сгъвайте кашоните и смачквайте пластмасовите бутилки, преди да ги изхвърлите в съответния контейнер, за да освободите пространство за следващите отпадъци от опаковки. Компостирайте биоотпадъците си и прилагайте готовия продукт като тор за обогатяване на почвеното плодородие или ги изхвърляйте разделно в кафявия контейнер. Изхвърляйте старите батерии в съответните съдове, предавайте непотребните електроуреди чрез организираните от общината кампании. Правете всичко, което допринася за опазването на околната среда и намалява количеството на боклука. Така малките ежедневни усилия, които полагаме, ще имат пряк и незабавен ефект върху заобикалящия ни свят.
Убедени сме, че обединяването на усилията на Общинска администрация, бизнес и общественост ще допринесат за екологосъобразно и добро управление на разделно събраните отпадъци.
Наша обща отговорност и задължение е да събираме отпадъците си разделно, по вид и естество. Така ще спомогнем за специфичното им третиране и дейностите по оползотворяването им, както и за намаляване разходите на Община Шабла за извозване, сепариране и депониране на отпадъците.