След двегодишно прекъсване отново Празник на плодородието

На 17 септември, когато честваме празникът на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, за жителите и гостите на общината също беше голям празник – на богатия урожай, българската народна музика и на вкусната автентична добруджанска храна.
Празникът на плодородието в Градския парк на Шабла можем да опишем като богат и пребогат. Пернати и гласовити екземпляри посрещаха посетителите. По-нагоре до алеите бяха подредени щандовете, 60 на брой – на читалища, пенсионерски клубове, социални и учебни заведения, местни производители и други.
Преди да стигнеш до сцената отдясно се раздаваха ароматни миди, осигурени от МИРГ „Шабла – Каварна – Балчик“.
И на това издание на фестивала, кмета на общината показа и доказа кулинарните си умения. Заедно с кмета на с.Дуранкулак Веселин Йорданов и земестникът си Цветелин Йорданов приготвиха „Сладка лютеница от люти кметове“. Дали лютеницата е била люта ще кажат познавачите.
Във „вълшебното тиганче“ на Ути малко по-нагоре, неговите помощници режеха пилешко месо, зеленчуци и нашенския девисил (лющян), за да забъркат „пиле лютика“.
Докато щандовете се редяха, декорираха и препълваха с вкусни блюда празникът се пренесе на сцената.
Отец Павел Максимов отслужи водосвет и благослови участниците и присъстващите на празника.
Първи на сцената излязоха най-малките участници в програмата – децата от IV подготвителна група на детска градина „Дора Габе“ в Шабла. Те поднесоха своето изпълнение „В зеленчуковата градина“. Програмата продължи на сцената с музикалните поздрави на фолклорни групи, индивидуални изпълнители и танцови състави от община Шабла, Каварна, Добрич и Варна.
Дойде моментът, когато Ути трябваше да избере най-добрите от най-добрите. Една нелека, но приятна задача заедно с останалите двама члена на журито – Стоян Господинов (гл.художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Добруджа“ град Добрич) и Димитрина Катранджиева (собственик на комплекс „Яница“ село Крапец).
Кулинарите от  Домашния социален патронаж в Шабла също почерпиха любителите на вкусната шабленска рибена чорба оценена високо от майстор Ути и всички, които имаха възможността да я опитат. За количеството и видовете риба „не се говори“. Рецептата остава тайна.

Част от празника беше кулинарно състезание, в което се включиха 4 отбора – от гр. Шабла, с.Смин, с.Езерец и с.Крапец. Всеки отбор бе съставен от двама майстор-готвачи, които трябваше да обезкостят, разфасоват и панират пилешко месо в рамките на 30 минути пред зоркия поглед на публиката. Преди времето да изтече първи своите пилешки хапки приготви отборът от Смин – майка и син Донка и Йордан Недеви. Те спечелиха в крайното класиране и според журито – Ути и двама негови малки помощници.
В надпреварата взе участие и отборът на Момчил Сарандев от Шабла. След приключването на състезанието нашият ресторантьор получи наградата си от агенция Вип Комуникейшън  за „Устойчиво развитие през годините“ сред туристическите лидери по Черноморието от Иван Табаков – председател на Варненската търговско-индустриална камара.
По традиция, журито обходи, вкуси и оцени и щандовете.

За най-добър земеделски производител беше отличен Стефан Исев от Шабла. Специалната награда на журито за семейно участие отиде при семейство Росица и Йордан Йорданови.
Кметство село Горичане се окичи с наградата „Най-вкусно местно ястие“. Наградата „Най-добре аранжиран щанд“ отиде в село Тюленово. Баба Катя от селото демонстрира пред журито как се свиват сърмички от черничеви листа.
Най-вкусното тестено изделие беше приготвено в село Дуранкулак. Най-характерния обреден хляб бяха приготвили дамите от ПК „Бонка Добрева“ с.Крапец.
Отличието „Най-богат щанд“ отиде в село Пролез. Село Езерец получи награда за най-нестандартен щанд.
В конкурса за най-едър зеленчук журито класира чесънът на Георги Букоров, тиквата на Елена и Румен Желеви, алабашът на Атанаска Букурова и патладжанът на Веселин Йорданов. В този за най-едър плод отличените бяха: Елена и Ганчо Ганчеви, произвели диня през септември и Мария и Тодор Господинови за тяхните ароматни и огромни праскови.
При проливен дъжд бяха връчени наградите на сцената. Но и лошото време не уплаши музикантите и солистите от Виевска фолк група с ръководител Емил Узунски. Те се качиха на сцената и раздадоха за публиката. По-смелите се хванаха на хоро дори в дъжда.
През всичките години на фестивала, така и тази, водещ на Празника на плодородието беше нашият съгражданин, актьорът Димитър Ялнъзов.
Да си пожелаем „До нови срещи“ догодина по същото време.