На 18 август 2022 година на фар Шабла се чества Международният ден на морските фарове.
Капитан I ранг Венцеслав Николов – началник на Хидрографска служба, откри тържеството.
В приветствието си той благодари на хората, с които е работил през годините и на своите командири.
„Фарът на н. Шабла е най-старият, най-хубавият и най-високият. Той е необходим за моряците, за преминаващите плавателни съдове, защото ги ориентира с пробляскващата си на всеки 20 секунди бяла светлина“. В служба на Шабленския фар един човек отдава 42 години от житейския си път – познатият на всички Иван Хаджииванов.
Капитан I ранг Николов отправи своите пожелания за здраве към присъстващия доайен на фаропазачите и подчерта, че трябва да е спокоен, защото има достойна смяна, която работи на съоръжението. Това са хората, които бдят за безопасността на моряците, управляващи плавателните съдове, като така осигуряват и спокойствието на техните семейства.
Трикольорната лента прерязаха сто и една годишният Иван Хаджииванов заедно с контраадмирал Кирил Михайлов – командир на ВМС и капитан I ранг Венцеслав Николов.
Капитан I ранг Николов награди с грамота Донко Енев – помощник-началник по логистиката на Хидрографска служба и фаропазачите – Наню Нанев, Димчо Димитров, Николай Николов от Шабла, Димитър Андонов от Варна, Димитър Димитров от Каварна и Стефан Николов от фар Емона.
Последва ритуал по освещаване на фара от отец Павел Максимов.
„На това историческо място наша е отговорността да съхраняваме фара и трябва с чувство на дълг да извършваме тази служба.“ – каза след това отец Павел.
По заповеди на Министъра на отбраната и командира на ВМС от длъжност е освободен капитан I ранг Венцеслав Николов, а длъжността прие капитан II ранг Атанас Димитров – заместник – началник на военно формирование 26870 – Варна.
Заповедите прочете капитан I ранг Стефан Стефанов – началник – отдел „Личен състав“ към ВМС.
Контраадмирал Кирил Михайлов благодари на капитан I ранг Венцеслав Николов, като изтъкна, че в годините на служба той се е стремял да работи тихо и систематизирано.
Церемонията води капитан III ранг Милена Драганова. Сред присъстващите бяха областният управител Здравко Здравков, заместник-кметовете на община Шабла – Петър Атанасов и Цветелин Йорданов.
Около фара и във фаровата кула подредени фотоси илюстрираха моменти от историята на морското съоръжение.
В следобедните часове се дава възможност на желаещите посетители да се запознаят с Шабленския фар, като могат да го разгледат и вътре.