Множество деца, повечето заедно със своите родители се бяха събрали на 25-и юли (събота) в градинката в двора на Зеления информационен център Шабла. Поводът беше представянето на проекта на Морски клуб „Шабла“ – „Начални познания по ветроходство“. Да презентират проекта на МК „Шабла“ бяха дошли председателят на клуба, Валентин Иванов и зам. председателя – Димитър Нанев. Като илюстрираше думите си с помощта на мултимедия, Валентин Иванов отначало запозна младите ентусиасти с историята, успехите и традициите на ветроходството в Шабла. Иванов каза на децата, че и те с Митко Нанев, както и останалите основатели на МК „Шабла“, приблизително на  тяхната настояща възраст са тръгнали във ветроходството покрай членовете на стария шабленски морски клуб. Също, че спазвайки приемствеността между поколенията и от  МК „Шабла“ сега смятат да предадат своите експертиза и опит на тях – младите, чието ДНК е тясно свързано с морето. Докато Вальо Иванов разкриваше магията, която те грабва на границата между двата флуида – въздуха и водата, на екрана вървяха кадри от детски регати. Децата разбраха още разликите между различните класове ветроходни лодки, както и кои от тях са подходящи за тяхната възраст и защо. За да подчертае значението на ветроходството като спорт, Иванов изтъкна, че първото официално състезание в историята на съвременния спорт изобщо е ветроходна регата. Димитър Нанев пък напомни, че акваторията на Шабла е идеалното място за практикуване на ветроходство. „Тук без ветрове никога няма да останем.“, каза Нанев.

На въпроса на организаторите: „Кой желае да стане ветроходец?“, децата отговориха с гора от ръце. От деца и родители заваляха и въпросите, след което се пристъпи и към записването. От МК „Шабла“ бяха предвидили, че желаещите няма да са само наши съграждани, затова и предварително предвидения от тях график бе съобразен и с децата на хората, за които Шабла ежегодно е любимото място за летен отдих. Последва и размяна на телефонни номера и ел. адреси.

„По план трябваше да започнем обучението в началото на учебната година, но по понятни причини това нямаше как да стане. Искаме да направим модули за 14+ годишните деца, които ще им позволят да придобият сертификати за инструктори по ветроходство. И за останалите възрастови групи сме отворени за записване. Имаме подходящите програми, както за индивидуални, така и за групови занимания. Смятаме заниманията ни да са в август и септември през уикендите, като ще започнем в средата на август.“, сподели председателят на МК „Шабла“, Валентин Иванов.

На срещата бе и председателят на другия шабленски морски клуб, „Портус Кариа“ – Димитър Франгов. Той отправи своето послание към момчетата от МК „Шабла“: „Пожелавам успех на колегите! Ние от МК „Портус Кариа“ ще помагаме с каквото можем.“