На 17 септември, когато честваме големия християнски празник Вяра, Надежда, Любов, в училищата от община Шабла официално беше открита новата учебна 2018/2019 година.
Под звуците на Химна на Република България беше вдигнато знамето на нашата родина.
Специални гости на учениците и преподавателите от СУ „Асен Златаров“ Шабла бяха заместник-кметът на община Шабла Цветелин Йорданов, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, секретарят на Общината Миглена Спирова, бившият директор на училището Йордан Михайлов.
Празникът започна с благословение за началото на учебната година, извършено от отец Павел Максимов. Своя музикален поздрав поднесоха и изпълнителите от вокална група „Веселите нотички“ с ръководител Силвия Вангелова.
По традиция първи отправи своите пожелания към учениците, директорът на училището Петранка Валентинова.
„Днес е истински празник, защото вашите гласове огласят доскоро опустелите класни стаи.“- каза Валентинова. Тя се обърна към най-малките ученици, първокласниците, които за първи път прекрачват училищния праг и към тези, които за последна година ще се обучават в шабленското училище-дванадесотокласниците. Приветства и учителите, пожела им сили и търпение, за да превърнат целите си в успех. Поздрави родителите, които заедно с педагозите ще бъдат опора и подкрепа на учениците.
„На добър час на всички! Откривам новата 2018/2019 година – завърши словото си Директорът.
От името на кмета на община Шабла Мариян Жечев беше прочетен поздравителен адрес. „Този ден е начало. За вас, скъпи първокласници, започва едно различно пътешествие от днес. Силно се надявам то да е интересно и вълнуващо. За вас, уважаеми ученици, които вече сте поели по този път, е следващото стъпало нагоре. Бъдете усърдни, съхранете любознателността си, защото така по-добре ще опознавате света около себе си.“, бяха част от словата на кмета.
„Вярвайте в доброто, във вашето бъдеще, бъдете щастливи и попътен вятър.“ – пожела д-р Стоева на възпитаниците на местното училище и съобщи, че през тази учебна година ще могат да сключват партньорски отношения с учениците от община Терешин и другите побратимени на Шабла общини.
Поздрав към 17-те първокласника отправиха второкласниците и предадоха ключа на знанието на най-малките ученици.
От името на родителите говори Татяна Пенчева. Нейните топли майчински думи бяха насочени към първолаците и техните учители.
Малките палавници ще бъдат обучавани от класния им ръководител Виолета Балева и Мариета Трайкова, която ще им помага при подготовката на уроците и домашните задачи.
Посрещнати с питка и мед, първокласниците преминаха през буквара на знанието и влязоха в класната си стая. Там г-жа Трайкова ги запозна с най-новите им приятели, Буквара, Математиката и останалите учебници, по които ще работят. Безброй обективи запечатаха вълнението на ученици, техните родители и близки, с пожеланието „чрез наука, към сполука.“
По традиция в ОУ „Свети Климент Охридски“, Дуранкулак, учебната година се откри с издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме, химна на училището и стихове за първия учебен ден. Първокласниците също рецитираха стихове, с които показаха, че са готови за ученици. Училището посрещна 5 първокласника. Поздрави отправиха родител на дете от училището, кметът на Дуранкулак, Веселин Димитров, зам. кметът на Общината, Цветелин Йорданов. Началник отдел ОКМДС в Общинска администрация, Таня Янакиева прочете поздравителния адрес на кмета на Общината. Директорът на училището, Маргарита Тодорова ливна менчето с вода и всички минаха през буквата А – първо учениците, после учителите, които са за първа година учители. После, в стаята на първи клас всеки първокласник си показваше буквичката на дъската, казваше си името, казваше и стихотворение и получаваше подарък от класния си ръководител г-жа Славова. В края, учениците бяха поздравени от директора Тодорова с подарък от училищното настоятелство, от родител, от кмета на селото. Децата получиха подарък и от зам. кмета на общината Цветелин Йорданов – книжки с приказки.