Във връзка с усложнената епизоотична обстановка в цяла Европа, включително Румъния, където има констатирани над 50 огнища на заболяването африканска чума по свинете (АЧС) и опасността от проникването на заболяването на територията на Република България, Министерство на земеделието, храните и горите изисква от гражданите спазването на следните мерки за недопускането на заразата:
1.    Да се ограничи придвижването на свине и продукти, добити от тях.
2.    Да не се въвеждат нови свине в животновъдния обект. При въвеждане да се предприемат адекватни превантивни мерки за смекчаване на риска от внасяне на АЧС в животновъдния обект. Да  се въвеждат животни само от проверени животновъдни обекти.
3.    Да се извършва редовно почистване и дезинфекция на транспортните средства, с които се превозват животните.
4.    Новозакупените животни да се държат под карантина поне 30 дни.
5.    Да не се изхвърлят отпадъци на нерегламентирани места.
6.    Да не се използват едни и същи превозни средства, работнo и предпазно облекло, в различни животновъдни обекти.
7.    Да не се хранят животните с животински отпадъци.
8.    Да не се хранят животните с пресни фуражи, добити в заразени райони с вируса на АЧС.
9.    В помещенията с животни да влизат само хората, които се грижат за тях.
10.    Да се информира Българска агенция по безопасност на храните в случай на мъртви и съмнителни за заболяване свине.
11.    Клането на домашни свине да се извършва под ветеринарномедицински контрол.
12.    Диви свине или части от тях, независимо дали са били отстреляни или намерени мъртви, да не се въвеждат в животновъдни обекти/ лични стопанства, в които се отглеждат свине.
13.    За намерени трупове на умрели диви свине или части от тях да се информира Българска агенция по безопасност на храните.
14.    При осъществяване на ловна дейност да се използва отделно/ различно от ежедневното облекло.
15.    Да се ограничат посещенията с лични автомобили в Румъния, за да не се внесе заболяването.
За вируса на АЧС разстоянията не представляват никаква пречка в разпространение на хиляди километри. Болестта се проявява с висока смъртност, липсва лечение и ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава тя оказва значително негативно въздействие върху търговията, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Изкореняването й е изключително трудно и при дивите свине може да отнеме години, поради което превантивните дейности и готовността за ранно откриване и предприемане на спешни действия са най-ефикасната мярка за борба със заболяването и неговия контрол с оглед опазване популацията от домашни свине.
С оглед реалната и сериозна опасност, всички заинтересовани страни от региона на държавата следва да работят координирано и да прилагат стриктно всички превантивни мерки.