Предстои полагането на електропастир по цялата сухоземна българо-румънска граница, в т. ч. и в община Шабла. Мярката е част от превантивните действия, които предприема Министерството на земеделието, храните и горите срещу заболяването африканска чума по свинете. Целта на електропастира е да възпрепятства преминаването на болни животни от Румъния в България и евентуалното пренасяне на заболяването, огнища на което са установени в няколко области в Румъния. Поставянето и поддръжката на тази временна ограда са сериозен разход, но още по-значителна е стойността на щетите, които заразата нанася.
Към настоящия момент в България няма установени болни животни.
Разпространението на африканската чума, за която няма ваксина и лечение, става чрез битови отпадъци, изхранване на животните с кухненски отпадъци, чрез дивите животни, които имат както движение през границата и влизат от Румъния, така и вътрешно движение и чрез биологични вектори – кърлежи, които преди това са имали контакт с инфектирани гостоприемници.
Сред другите мерки, предприети срещу навлизането на заразата на територията на страната са забраната за въвеждането на свинско месо и на суровини и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предназначени за лична консумация от държавите членки на ЕС и от трети страни, извършването на дезинфекции на граничните пунктове по границата с Румъния, засилен граничен контрол и контрол на МПС за превоз на животни без документи, засилен отстрел за намаляване популацията на диви свине.
Две са населените места от община Шабла, през чиито землища ще премине електропастира – с. Граничар и с. Дуранкулак. През миналата седмица бяха проведени дезинсекционни обработки в крайморските населени места от общината, които са част от дейностите на местно ниво срещу разпространението на заразата. Предстои възлагането на още такива. Определен е и терен за загробване на умрели животни, който ще се ползва в случай на необходимост.