По отношение на усложнената епизоотична обстановка в Румъния и опасността от прехвърляне на българска територия на болестта африканска чума по свинете (АЧС), компетентните органи са предприели превантивни мерки за недопускането й.  Някои от тях са поддържане на изгражданото телено заграждение по граничната полоса на сухоземната граница с Румъния, обеззаразяване на влизащите автомобили на граничните контролно -пропускателни пунктове и недопускане пренасянето на месо и месни продукти за лична употреба. Засилва се и контролът на движението на домашни свине.

Предвид установената положителна проба за наличие на АЧС от 15.07.2019 г. от диво прасе, загинало при сблъсък с автомобил до с. Дуранкулак, община Шабла, БАБХ и Общинската епизоотична комисия в Шабла уведомяват стопаните, отглеждащи свине за собствени нужди, че следва да спазват следните превантивни мерки за предпазване от заболяването:
–    Да не закупуват животни без маркировка и ветеринарномедицински документи.
–    Да ограничат домашните прасета за обслужване в затворени ограждения.
–    Да извършват редовно обработки на местата, обитавани от животните с инсектицидни препарати срещу насекоми.
–    Да поставят тампони, напоени с дезинфектант с хлор или натриева основа пред входовете към задните дворове, където се отглеждат прасетата.
–    Да използват специално работно облекло, предназначено само за обслужване на прасетата.
–    Да не ползват храни и смески, които са били в свободен достъп за диви животни.
–    Да не хранят животните с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.
– Термичната преработка на свинското месо унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).
– От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).
– Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.
– Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас.)
– Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома.
– Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.
– В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
– Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото, където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
– Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвооизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕНЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА. Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си!
За неидентифицираните в БАБХ домашни прасета, в случай че се наложи да бъдат превантивно унищожени, ако попаднат в застрашени от болестта зони, няма да се изплащат обезщетения.

С цел да се намали риска от загуби на стопаните при евентуално обявяване на ефективни мерки по недопускане или ликвидиране на възникнали огнища се препоръчва свинете още на този етап да бъдат заклани и употребени за собствени нужди.

Африканска чума по свинете е високопатогенна инфекциозна болест по свинете, характеризираща се с висока заболеваемост. Засяга всички видове на това семейство, обитаващи териториите, в които е разпространена. С явни клинични признаци боледуват домашната и дивата свиня. Останалите диви видове не показват клинични признаци и се смята, че те са предимно резервоар на вируса в дивата природа.
Заразяването на животните става посредством:
•    пряк контакт с болни прасета и заразени помещения, транспортни средства, дрехи и работен инвентар;
•    заразяване по алиментарен път – при консумация на заразено месо и продукти и кухненски отпадъци, съдържащи такива;
•    кърлежи ;
•    спермата на заразени нерези.
Чумата е смъртоносна за животните, но не е опасна за хората. Продуктите, дори и заразени, може да се консумират ако са обработени термично.