В двете училища на община Шабла ще се обучават 259 ученици, от които 19 първокласници. В ДГ „Дора Габе“ гр. Шабла с изнесената й група в с. Дуранкулак броят на децата е 84, от които 52 са в задължителна предучилищна възраст – 5- и 6-годишни.
На 15 септември в двете училища на община Шабла се откри учебната 2022/ 2023 година.
С ритуал по издигане националния флаг под звуците на Химна на Република България започнаха тържествата и в двете училища – СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла и ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак.
Гости на учениците и учителите в СУ „Асен Златаров“ Шабла бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев, заместниците му Петър Атанасов и Цветелин Йорданов, секретарят на общината Миглена Спирова, Таня Янакиева – началник-отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в общинска администрация, бивши директори на училището, родители, граждани.
Директорът на училището Петранка Валентинова приветства учениците, учителите  и родителите, като им пожела сили и търпение, за да превърнат целите си в успех.
„На добър час на всички! Откривам новата 2022/2023 година!“  – завърши словото си директорът и награди изявени ученици, отличени през ваканционните дни.
Поздравления поднесе и кметът на община Шабла Мариян Жечев, като пожела успешна учебна година на ученици и учители.
Поздравителен адрес изпрати председателят на Общински съвет д-р Йорданка Стоева.
Тържеството продължи с изпълнения на мажоретния състав при Общински детски комплекс с ръководител Надя Иванова. Първи изяви имаха и първокласниците -прозвучаха послания на приказни герои.
От името на родителите с приветствени думи към първокласниците и техните учители Виолета Балева и Мариета Трайкова се обърна Дияна Димитрова.
По традиция директорът ливна менче с вода, след което първокласниците преминаха през символичния буквар на знанието, опитаха питка с мед и влязоха в класната стая.
Тържеството в ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак започна в 10,00 часа. Да уважат откриването на новата учебна година тук дойдоха кметът на община Шабла Мариян Жечев и заместниците му, кметът на с. Дуранкулак Веселин Йорданов, родители, читалищни дейци, възпитаници на изнесената група „Слънце“ при детска градина „Дора Габе“.
Директорът на училището Маргарита Тодорова поздрави всички с първия учебен ден.
Пожела да е здрава и успешна учебната година. Благодари за подкрепата и съдействието на всички, които допринасят за положителните резултати в работата на училището. С думи на благодарност се обърна и към общинското ръководство. Кметът на община Шабла приветства присъстващите. От името на родителите на първокласниците здраве и успех пожела Мая Лютфи. Тържеството продължи със стихове, посветени на празника.
Директорът ливна менче с вода, а първокласниците прекрачиха символичния буквар на знанието, подкрепиха се с късче питка с мед и се отправиха към класната стая, водени  от своята учителка Силвия Славова.
Вълнуващ бе денят и за възпитаниците на ДГ „Дора Габе“ гр. Шабла, за които също започна учебната година. Децата се събраха на откритата сцена в двора на детската градина след лятната ваканция. Директорът на ДГ „Дора Габе“ Теодора Вълчанова ги приветства с „добре дошли“ и им пожела да са здрави, любознателни, послушни и активни при посещенията си в детската градина, защото тук винаги е интересно и весело. После децата пяха, рецитираха, танцуваха.