Нашият лекоатлет – балкански шампион на гюле в сръбската столица
Датата е 11-ти март, часът около 15:30 в зала „Белградска арена“ звучи „Мила Родино“, а на най-високото място на почетната стълбичка е нашият съгражданин Веселин Василев. Веско е загърнат с флага с герба на община Шабла. Сълзи на радост напират в очите на нашето момче, сълзи, зад които освен удовлетвореност от златния медал има много, много труд, травми, мъки, удари под пояса и страдание. Но в този миг човек осъзнава, че всичко си е струвало заради мига… Мечтата е станала реалност!
Извън лиричното отклонение – това бе първа зимна Балканиада за ветерани за Веско. Преди това той бе участвал на летни Балкански игри през 2015-та в Атина(4-то и 5-то място на диск и копие съответно) и през 2017-та в Стара Загора (два бронзови медала на диск и гюле).
Общо над 450 бяха участниците на Балканиадата. За лаиците ще поясним, че нашият атлет участва само в тласкане на гюле, защото Зимните игри са на закрито и на тях не се провеждат състезания в дългите хвърляния – копие, чук и диск(коронната дисциплина на Веско). Във възрастовата група 35 – 39 години, където участва Василев, той се състезава в конкуренцията на атлети от Словения, Сърбия, Турция, Гърция и Хърватска. До петия опит Веско се движеше трети, след единия представител на домакините и словенския състезател. В последния си шести опит, Веселин се събра и тласна 11,78 м., с които отвя конкуренцията с повече от половин метър. Забележителното в случая е, че последния си опит Веско направи от място, без засилка, защото бе с крампи и на двата крака и за да не скъса мускул, тласна от място 11,78 – шампионския си опит! Друго, което трябва да отбележим е, че шабленският атлет бе най-възрастният между тласкачите – през лятото Веско навършва знаковите 40 години и преминава в следващата възрастова група. На Балканиадата в Стара Загора, Василев остана трети, а шампион стана словенецът, в Белград местата бяха разменени за радост на Веско и цяла Шабла – сладкото отмъщение е факт!
Отличителен за постоянството на Веселин Василев като спортист е фактът, че преди двадесеттина години, когато бе в силата си, резултатите му в гюлето гравитираха около 14 метра, отстъплението оттогава до сега е пренебрежимо малко, да не кажем никакво. А на състезанията за ветерани в неговата възраст се тласка същото 7,2 килограмово гюле като на мъжките състезания…
От Белград българските атлети се завърнаха общо с 15 златни медала. Североизточната четвърт от Родината се отчете с два – един в Русе и един в Шабла…
Веско Василев благодари на всички, които са му помагали и са го подкрепяли в тежкия му път до балканското злато – съпругата Силвия, дъщерята Кремена (на Креми е посветено и първото международно златно отличие на татко Веско), приятелите, които нито за миг не са спрели да вярват в него. Веско благодари и на ръководството на община Шабла и лично на един от учредителите на клуба по лека атлетика в града СКЛА „Нефтяник 2014“ – кметът на Общината Мариян Жечев.
Можем да пожелаем на Веско нови успехи на предстоящото през септември Световно първенство в Малага – за него и разбира се за Шабла.