Отбелязването на 119 години от паметните събития край Дуранкулак, започна ден преди 1 юни, пред паметната плоча в центъра на Шабла. Водещите, Таня Янакиева (началник отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в ОА Шабла) и Илиян Христакиев (ст. експ. културно-историческо наследство в ОА), припомниха на събралите се потомци, далечната 1900 година, когато селяните от региона се вдигат на бунт срещу тежкото данъчно бреме. Десетки намират смъртта си на този ден, в пъти повече са ранените, но бунтът на добруджанеца оставя светъл спомен, пред който и днес свеждаме глава.
Представители на обществени, образователни, политически и земеделски организации и сдружения в Шабла отдадоха почит с цветя и венци пред паметта на обикновения селянин, тръгнал на борба срещу социалната неправда. От най-малките шабленци, възпитаниците на ДГ „Дора Габе“, до най-възрастните ни съграждани, всички изразиха в последния майски ден преклонението си пред моралното и доблестно поведение на предците си.
На 1 юни, на Грекова могила бе извършена възпоменателна панихида от отец Атанас, а след това начало на поднасяне на венците сложиха учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“.
По време на възпоменателния митинг в центъра на Дуранкулак към присъстващите се обърнаха кметът на община Шабла, Мариян Жечев, кметът на селото Веселин Йорданов, Тодор Моралийски, зам. председател на ПП „Никола Петков“. Всички те призоваха да не забравяме саможертвата на героите от 1900 година.