В навечерието на 24 май Шабла изпрати своите абитуриенти. Седемнадесетте момичета и момчета на СУ „Асен Златаров” Шабла – XXXXII випуск, отбелязаха по незабравим начин своята първа бална вечер – празник на младостта, суетата и красотата.
Традиция е абитуриентите да дефилират от Зеления образователен център до площада в центъра на града, предвождани от мажоретния състав при Общински детски комплекс, с ръководител Надя Иванова.
В сградата на общинската администрация младите хора, техния класен ръководител Мария Недялова и директорът на училището Петранка Валентинова бяха посрещнати от кмета на общината Мариян Жечев и неговия заместник Петър Атанасов.
Кметът Жечев приветства абитуриентите за техния празник. Той им пожела да следват смело мечтите си и един ден, реализирали се успешно в избраната от тях сфера, да се завърнат в родния град, за да участват в управлението му. По-смелите седнаха на кметското кресло, което оказа се е удобно, но да се седи на него е отговорно. Всеки абитуриент получи подаръци, с които да запечатва своите бъдещи житейски преживявания.
На площада пред читалище „Зора 1894” абитуриентите бяха посрещнати от своите родители, приятели, близки и водещият на празника, нашият съгражданин, Димитър Ялнъзов.
Първи към завършващите се обърна кметът на общината, Мариян Жечев.
„Уважаеми абитуриенти,
Мечтайте! Действайте! Променяйте! Отстоявайте собствените си позиции! Бъдете дръзновени и упорити! Но, за да имате живот, пълен със сбъдване, трябва да запазите човешкото у себе си ! То е най-важното! Бъдете достойни и добри хора! Където и да сте, помнете откъде тръгнахте – тогава компасът ще сочи вярната посока!
Бъдете здрави!
На добър път, приятели!“ – пожела кметът на абитуриентите.

От името на родителите говори Цонко Цонков. Той се обърна с благодарност към общинското ръководство за организирания празник, към учителите, които 12 години не са жалели силите си за обучението на децата, към всички присъстващи, уважили това паметно за младите хора тържество.
„Мили наши момичета и момчета,
Изнизаха се неусетно ученическите ви години, изпълнени с уроци, домашни, проекти и изпити. Години на веселие, безгрижие, приятелства. Години на израстване.
Училището ще ви липсва, но сега вие гледайте напред!
Дори и да паднете, изправете се и продължете гордо напред. Не се предавайте! Ние, вашите родители, ще сме винаги до вас и ще ви помагате да стигнете до върха, защото вие сте нашето бъдеще.
Късмет и успех, момичета и момчета!” – каза Цонко Цонков.
Дванадесокласничката Ивет Красимирова се обърна към своите съученици, към учителите и родителите с думите:
„Ето че настъпи този така дългоочакван момент. Мечтаехме за този ден, искахме да дойде по-скоро. Да сме самостоятелни, да сме пораснали. Колко пъти тръпнехме пред дъската, притеснявахме се за контролни и класни работи, споделяхме радости и тревоги
Сега сме тъжни, защото се разделяме. С дните в училище свършва и нашето безгрижно детство. Предстоят ни много вълнения, незабравими моменти и за доста от нас – луди студентски години. А някъде дълбоко в сърцата си ще пазим като безценен дар спомените от родното училище в нашата прекрасна Шабла.
А вие скъпи учители ще ни липсвате много. Ще ни липсва доверието в нас, обичта, с която превръщахте лудориите ни в отговорност. Търпението, с което ни учихте, че животът е път и цел, а имаш ли цел, ще намериш и пътя. Затова на този така бленуван, дълго чакан и желан ден, със сълзи в очите и дълбок поклон ви казваме БЛАГОДАРЯ!
Родители, вие сте хората, които са неотлъчно до нас и ни показват кой е правилният път. Колкото и грешки да направим, вие винаги сте насреща и само с няколко ваши красиви слова, забравяме бързо всяка беда. Благодарим Ви, че в този прекрасен ден също сте до нас и ще продължавате да бъдете и занапред.“
Специален музикален поздрав бяха изпълненията на 17 годишната носителка на призови музикални награди, Димитрина Германова от Добрич.