На 1 ноември 2017 г., община Шабла /България/ и Сан Чезарео /Италия/ подписаха официално Договор за побратимяване.
Побратимяването е един комплексен процес, който дава богати възможности за насърчаване на сътрудничеството и единството на Европейските страни, уважавайки различията, популяризирайки природното и културно наследство, стимулирайки социалната интеграция, затова не случайно е сред основните цели на европейските институции.
С побратимяването между Шабла и Сан Чезарео се откри една чудесна възможност за двете страни за обмен на туристи, взаимно опознаване на двата народа, организиране на спортни и културни инициативи, изкуство, фолклор, социални дейности, както и партньорство по различни международни проекти, с цел развитие на международното сътрудничество. От важно значение е създаването на контакти между подрастващите, които ще споят допълнително връзката на културен обмен и ще укрепят чувството за европейска принадлежност.
Взаимоотношенията от побратимяването носят несъмнени предимства – политически, културни, но също и икономически чрез промотиране на местни продукти, насърчаване на бизнеса и гаранции при проявен инвеститорски интерес. Бяхя споделени проблеми, обменени идеи и обсъдени различни гледни точки относно въпроси от общ интерес.
1 ноември 2017 г. остава в историята на община Шабла като дата, на която българската и италианската община дадоха своя малък, но сигурен принос за растежа на обединена Европа, полагайки основите на доверие между двата града и приятелство между гражданите им.